Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.11.2021 03:25

Nová expozícia v kaštieli približuje rod Andrássy zážitkovou formou


Na snímke nová expozícia Andrássyovský bod 24. novembra 2021 v Trebišove. Snímka zdroj: (tasr).


Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove v stredu otvorilo takzvaný zážitkový bod venovaný šľachtickému rodu Andrássyovcov, ktorí boli majiteľmi tamojšieho kaštieľa. Návštevníci si môžu pozrieť aj "holopyramídu", teda historické predmety vo virtuálnej realite.


Nová expozícia využíva interaktívne prvky a prezentuje históriu rodov Csáky, Szapáry a Andrássy, dobové fotografie interiéru a exteriéru kaštieľa, zaujímavosti zo života šľachty, ako aj mapu kaštieľa s pôdorysom.

Zážitkový bod vznikol v rámci programu cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovensko-Maďarsko a projektu Castle Expo. Zameraný je na vytvorenie jedinečných zážitkových bodov histórie kaštieľov a hradov v maďarsko-slovenskom pohraničí, ako aj na rozvoj nových služieb v cestovnom ruchu. "Okrem toho, že odkryje zaujímavé informácie zo života šľachty, cieľom je aj zvýšiť návštevnosť a povedomie turistov práve na maďarsko-slovenskom pohraničí," uviedla riaditeľka múzea Beáta Kereštanová.

Trebišovský kaštieľ je jedným z ôsmich vybraných pamiatkovo chránených budov na oboch stranách hranice, v ktorých vznikol moderný a interaktívny výstavný priestor. Súčasťou expozície sú nové prvky, ako napríklad back-light panely či interaktívna obrazovka. Vďaka nim sa návštevníkom odkrýva príbeh šľachtického rodu aj história samotného kaštieľa. Dozvedia sa aj o zvykoch či súkromí Andrássyovcov podľa memoárov anglickej vychovávateľky Mary Elisabeth Stevensovej.

Novinkou je aj holopyramída, ktorú múzeum zakúpilo z dotácie Košického samosprávneho kraja (KSK). "Zahŕňa v sebe desať 3D virtuálnych predmetov vysokej historickej hodnoty, ako napríklad trónne kreslo cisára Františka Jozefa I., liturgický kalich darovaný grófkou Etelkou Szapáry rímskokatolíckemu kostolu v Trebišove či bustu grófa Júliusa Andrássyho," priblížila riaditeľka múzea.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.08.2017
Nová expozícia odhaľuje život predkov v Marikovskej doline
Vlastivedné múzeum v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja v júli sprístupnilo stálu expozíciu tradičného bývania v Marikovej. Múzeum zareagovalo na dopyt turistov a do skanzenu pri miestnom amfiteátri nainštalovalo rôzne zbierkové predmety.
viac
31.07.2018
V kaštieli otvoria archeologickú expozíciu Svet dávnych vekov
Nová archeologická expozícia Svet dávnych vekov v hanušovskom kaštieli čaká na svojich prvých návštevníkov. Slávnostne ju otvoria v posledný júlový deň (31.7.) o 16.00 h, keď vystúpi aj známy multiinštrumentalista Michal Smetanka s ukážkami hry na replikách pravekých hudobných nástrojov.
viac
21.12.2019
Stropkovský kaštieľ sa môže pýšiť novou sakrálnou expozíciou
Krajské múzeum v Prešove slávnostne otvorí vo svojej pobočke, v Kaštieli Stropkov, prvú stálu expozíciu sakrálneho umenia. Tento duchovný poklad regiónu môžu návštevníci múzea obdivovať vďaka dlhodobým výpožičkám diel, ktoré poskytli jednotlivé cirkvi a súkromní zberatelia.
viac
23.02.2022
Liptovské múzeum uviedlo do života novú expozíciu - Poklad z Likavy
Liptovské múzeum má pripravenú atraktívnu novinku. Dnešným dňom bola do života uvedená nová expozícia - Poklad z Likavy. Ide o slovenský unikát. Jedinečný poklad z Likavky bol objavený pred tromi rokmi náhodou manželským párom pri potulkách lesom neďaleko Hradu Likava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %