Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
11.11.2019 01:10

Nová legislatíva má pomôcť žiakom zo sociálne znevýhodneného prostredia


Ilustračná snímka, zdroj (tasr)


Dvojnásobný počet asistentov učiteľa v školách a príspevok pre talentované deti – to majú byť dva hlavné prínosy novely školského zákona pre školy s deťmi zo sociálne znevýhodneného prostredia.


Zhodli sa na tom štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák a poslanci Národnej rady SR Štefan Vavrek a Ladislav Balódi (obaja Most-Híd) na tlačovej konferencii v Radnovciach v okrese Rimavská Sobota, kde prezentovali legislatívne kroky k podpore detí zo sociálne znevýhodneného prostredia.       

„Určite najdôležitejšie je to, že sa zvyšuje počet asistentov zo súčasných 254 o približne 184. To je kľúčový moment pre to, aby sa dostala pomoc učiteľom i samotným deťom,“ zdôraznil Krajňák s tým, že doteraz rezort vynakladal na asistentov učiteľa zo sociálne znevýhodneného prostredia ročne zhruba šesť miliónov eur. Aktuálne zvýšenie ich počtu si podľa neho vyžiada ďalších 2,2 milióna eur.       

Doplnil tiež, že zároveň znížili pre školy hranicu počtu žiakov pochádzajúcich zo sociálne znevýhodneného prostredia, pri ktorej už musia mať asistenta. Doteraz to bolo 85 žiakov, po novom bude škola musieť zamestnávať asistenta už pri 50 žiakoch zo sociálne znevýhodneného prostredia.       

Za druhú pozitívnu vec novelizovaného zákona považuje štátny tajomník zvýšenie príspevku pre deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. „V súčasnosti je na úrovni 150 eur a zdvihne sa približne na 220 eur. Vždy to bude záležať od toho, koľko detí v hmotnej núdzi v tomto systéme bude,“ podotkol Krajňák a konkretizoval, že v súčasnosti sa to týka približne 41.000 detí.       

Treťou zmenou je podľa štátneho tajomníka definícia žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia. Bude ním každý žiak, ktorý je členom domácnosti v hmotnej núdzi. Štvrtou novinkou, ktorá sa týka aj oblasti žiakov so zdravotným znevýhodnením, je možnosť zvýšenia príplatku za prácu v znevýhodnenom prostredí zo súčasných 28,50 eura do 63 eur. Piatou zmenou je zber dát o deťom a ich rodinách i zo Sociálnej poisťovne.       

Ako pokračoval Vavrek, sám je učiteľom z praxe a vie, čo takéto školy potrebujú. Za dôležitý preto podľa vlastných slov považuje práve príspevok pre talentované deti zo sociálne znevýhodneného prostredia. „Školy budú mať vo svojich rukách, aby pre nadané deti kúpili napríklad športovú obuv alebo husle, čo budú potrebovať,“ objasnil poslanec.

Podľa Balódiho nová legislatíva pomôže riešiť problémy detí v trojuholníku rodič – dieťa – samospráva. „Ja som sa viacej zameral práve na oblasť samosprávy. Je v prvej línii, ktorá robí s deťmi a samosprávy sú vo veľkej miere zriaďovateľmi základných škôl,“ poznamenal Balódi s tým, že prijatá legislatíva pre ne bude obrovskou pomocou a prínosom z finančného hľadiska i ďalších aspektov.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.03.2020
Žiakom zo znevýhodneného prostredia pomáhajú komunitné centrá
Základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Sabinov pre zatvorenie v súvislosti s výskytom nového koronavírusu vyučujú žiakov on-line formou. Žiakom zo sociálne znevýhodneného prostredia sú nápomocné komunitné centrá zo Sabinova a z obce Ražňany.
viac
29.04.2020
ZMOS prerokovalo PVV a jeho dosahy
Snaha o vytvorenie bezkorupčného prostredia na Slovensku je jedným z pozitív v programovom vyhlásení vlády (PVV). Po utorňajšom rokovaní predsedníctva Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Liptovskom Hrádku to uviedol jeho šéf Branislav Tréger.
viac
02.10.2020
S prijatou novelou zákona o hazarde sa mesto zatiaľ neoboznámilo
Novelu zákona o hazardných hrách prijali poslanci len pred niekoľkými dňami, nebolo tak možné sa s ňou zatiaľ podrobne oboznámiť. Na otázku TASR, či navrhne primátorka Zvolena Lenka Balkovičová zákaz hazardu v meste, tak v piatok odpovedal zvolenský hovorca Martin Svatuška.
viac
16.03.2021
Rezort školstva chce na školy dostať školské zdravotné sestry
Súčasťou podporných tímov na školách by mohli byť aj školské sestry. Nová profesia by školám a školským zariadeniam pomohla chrániť deti, žiakov aj pracovníkov škôl pred ochorením COVID-19.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %