Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
27.04.2020 11:10

Nové archeologické nálezisko objavili na ploche na ťažbu štrkov


Snímka zdroj: (Krajský pamiatkový úrad Žilina).


Nové archeologické nálezisko objavili na ploche na budúcu ťažbu štrkov vo Varíne v okrese Žilina.


Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) Žilina informoval v uplynulom týždni na sociálnej sieti, že ide o doposiaľ neznáme archeologické nálezisko zo stredoveku a zrejme aj z praveku.

„Na KPÚ Žilina oznámili na začiatku marca, že pri skryvke ornice vo Varíne sa vyskytujú zlomky pravdepodobne pravekej keramiky. Medzi získanou keramikou sa objavujú črepy pripomínajúce keramiku púchovskej kultúry. Prevažná väčšina je však z 12. - 14. storočia. KPÚ Žilina preto podal podnet na zastavenie prác a vydal rozhodnutie na zabezpečenie archeologického výskumu,” uviedli pamiatkari.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2020
V lokalite Vysielač vo Veľkých Kostoľanoch bývali ľudia už v dobe kamennej
V lokalite Vysielač v obci Veľké Kostoľany vzniká nová obytná štvrť. Jej obyvatelia však nebudú prvými, ktorí si toto miesto vybrali pre život.
viac
27.07.2020
Pri rekonštrukcii katedrály našli doteraz neobjavenú kryptu
Pri rekonštrukcii Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline našli doteraz neobjavenú kryptu s kostrovými pozostatkami, pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia. Na tlačovej konferencii o tom informoval Vladimír Majtan z Krajského pamiatkového úradu v Žiline.
viac
28.12.2020
Pri obci boli objavené liturgické predmety záhadného pôvodu
Dve nádoby z medeného plechu, ktoré majú upravený lesklý povrch, pravdepodobne zlátený červeným zlatom s veľkým obsahom medi a tepanou výzdobou, objavil hubár nad obcou Hubina v okrese Piešťany. Informoval o tom Krajský pamiatkový úrad (KPÚ) v Trnave na webovej stránke.
viac
31.05.2021
Archeologické nálezisko pre vykrádačov utajujú
Doteraz neznámu archeologickú lokalitu, ktorú ešte nestihli zdevastovať vykrádači archeologického dedičstva, tzv. detektoristi, objavili pred časom v Malých Karpatoch v Trnavskom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %