Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
03.12.2021 08:00

Nové Mesto chce zaviesť príspevok pre dieťa v súkromnej MŠ


Ilustračná snímka: (tasr).


Bratislavské Nové Mesto zavedenie od budúceho školského roka nenávratný finančný príspevok pre rodičov, ktorí z kapacitných dôvodov umiestia svoje dieťa do súkromnej materskej školy (MŠ). Pôjde o sumu 80 eur mesačne.


Miestne zastupiteľstvo to schválilo v novembri. Príspevok je súčasťou opatrení, ktorými sa mestská časť snaží pomôcť deťom v škôlkach a ich rodičom.

Miestny úrad pôvodne prišiel s návrhom 100 eur, poslaneckým zborom nakoniec prešla znížená suma 80 eur. "Suma je pre mňa nepríjemným prekvapením. Je to hanba," skonštatoval starosta Nového Mesta Rudolf Kusý. Podotkol, že aj suma 100 eur je pri súčasných cenách malou pomocou, odráža však možnosti, ktoré samospráva má. Pre narastajúcu infláciu nevylučuje, že na niektorom z ďalších rokovaní bude žiadať zvýšenie sumy na pôvodne dohodnutých 100 eur.

Príspevok na súkromnú škôlku chce mestská časť začať poskytovať od školského roka 2022/2023. Požiadať oň budú môcť zákonní zástupcovia s nezaopatrenými deťmi s trvalým pobytom v Novom Meste, ktoré z kapacitných dôvodov nedostali miesto v niektorej zo škôlok mestskej časti. Zámerom samosprávy je pomôcť všetkým rodinám s priemerným príjmom, ktorých deti dovŕšili do konca augusta vek troch rokov.

Finančný príspevok je súčasťou súboru opatrení. Patrí k nim aj viac financií pre materské školy, projekty rozšírenia viacerých škôlok a zvýšenie kapacít či hľadanie vhodného pozemku (nehnuteľnosti) pre vybudovanie novej materskej školy pre Kramáre, Kolibu a štvrť okolo Tupého ulice.

Mestská časť podotýka, že zvyšovanie kapacít v materských školách je jej každoročná priorita. Pripomína otvorenie dvoch nových škôlok či rozšírenie kapacít ďalších nadstavbami či rekonštrukciami priestorov. "Žiaľ, hygienické normy a obmedzenia Úradu verejného zdravotníctva nám veľa z týchto miest zoškrtali a v školskom roku 2021/2022 nebolo preto možné prijať viac ako 200 detí s trvalým pobytom v Novom Meste," približuje miestny úrad. Balík opatrení má problém vyriešiť v priebehu dvoch rokov.

Podobný príspevok poskytuje napríklad Petržalka, ktorá má odsúhlasených 90 eur mesačne.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.11.2019
ZŠ a MŠ v Novom Meste dostanú budúci rok viac o minimálne 333-tis. eur
Základné a materské školy v bratislavskom Novom Meste dostanú budúci rok viac peňazí. Samospráva im totiž zvyšuje dotáciu na prevádzku a mzdy o minimálne 333-tis eur.
viac
04.12.2019
Nové Mesto pomôže vianočným príspevkom takmer 200 obyvateľom
Bratislavské Nové Mesto aj tento rok aspoň čiastočne spríjemní blížiace sa vianočné sviatky tým svojim obyvateľom, ktorí sa ocitli v hmotnej núdzi. Takmer dvom stovkám vyplatí mestská časť jednorazový vianočný príspevok.
viac
01.03.2021
Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť škôlky a prvý stupeň škôl
Bratislavské Nové Mesto by mohlo po prázdninách otvoriť všetky svoje materské školy a tiež prvý stupeň základných škôl. Starosta Rudolf Kusý ubezpečuje, že mestská časť urobí všetko pre to, aby boli školy a škôlky bezpečným miestom.
viac
16.04.2022
Nové Mesto zvýši príspevok pre deti v súkromných škôlkach na 100 eur
Bratislavské Nové Mesto zvýši nenávratný finančný príspevok pre rodičov, ktorí z kapacitných dôvodov umiestnia svoje dieťa do súkromnej materskej školy (MŠ). Jeho výška sa zmení z doterajších 80 na 100 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %