Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.10.2015 10:00

Nové škôlky privítali desiatky detí. Kapacity zvýšili v Žiline aj v Bratislave


Kapacity predškolskej výchovy sa zvýšili vo viacerých mestách. (Foto: Pixabay)


Škôlky v Liptovskom Mikuláši a Žiline privítali prvých škôlkarov 2. septembra, materská škola na Exnárovej ulici v Ružinove fungovala už dlhšie, no podarilo sa jej získať štatút samostatnej inštitúcie, pričom ešte nedávno bojovala o prežitie.


V Liptovskom Mikuláši začala fungovať novootvorená dvojtriedna materská škola s kapacitou 40 detí. Otvorili ju ako spojené zariadenie ZŠ s MŠ Okoličianska. Mesto v najbližšom období zainvestuje aj do oblasti školstva. „V súčasnosti sa uskutočňuje verejné obstarávanie na opravu strechy Základnej školy Okoličianska,“ konštatovala Zuzana Pavelicová z odboru školstva mikulášskej radnice. V zriaďovateľskej pôsobnosti mesta je 6 základných a 11 materských škôl. Do základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta nastúpilo približne 2400 žiakov.

Pavelicová upozornila, že počty žiakov sú len orientačné. Oficiálne štatistiky pre potreby ministerstva školstva sa robia až v polovici septembra. V predošlom školskom roku bolo 2368 žiakov, ide teda o mierne zvýšenie ich počtu. Do materských škôl by malo nastúpiť 934 detí. „Do škôl prišli noví prváčikovia, ďalší pokročili o ročníky vyššie. Želám im, aby získali veľa nových vedomostí a zručností. Našim učiteľom na všetkých stupňoch sa chcem poďakovať za neúnavnú snahu vykonávať svoje poslanie čo najzodpovednejšie a s láskou. Nech sa vám všetkým štart, ale i celoročná púť vydarí a aby to bolo na konci roka s vyznamenaním,“ uviedol primátor Ján Blcháč.

Škôlka v Žiline podporuje náboženskú toleranciu medzi deťmi

Materská škola na Lichardovej ulici vznikla vďaka spolupráci mesta Žilina a Evanjelickej cirkvi a. v. Cirkevná materská škola s kapacitou dvoch tried s maximálnym počtom 40 miest neprijíma len deti s evanjelickým vyznaním, ale aj deti bez vierovyznania, čím sa podporuje náboženská tolerancia.Nový priestor pre deti v predškolskom veku vytvorilo mesto v areáli Základnej školy na Lichardovej ulici. Vznikol na základe spolupráce s Evanjelickou cirkvou a. v. v Žiline, ktorej zámerom bolo otvoriť prvú evanjelickú materskú školu na území mesta. Evanjelici si vybudovali (prebudovali) priestory na vlastné náklady, mesto poskytlo dlhodobý prenájom za úhradu energií.

„Podpora školstva je dôležitou prioritou mesta a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s tými, ktorí majú záujem investovať do výchovy našich detí. Spolupráca s evanjelikmi, osobitne s pánom farárom Mariánom Kaňuchom, je dlhodobo na veľmi dobrej úrovni, čoho výsledkom je aj nová materská škola v Žiline,“ povedal druhý zástupca primátora mesta Žilina Anton Trnovec, ktorý sa na otvorení materskej školy zúčastnil.

MŠ Exnárova v bratislavskom Ružinove sa ostamostatnila

Do 1. septembra bola materská škola súčasťou právneho subjektu MŠ Bancíkovej. Od septembra je samostatnou rozpočtovou organizáciou bratislavskej mestskej časti Ružinov, hospodáriť bude s pridelenými financiami a bude mať svoju riaditeľku. Zaradená je do siete škôl a školských zariadení. „Úspešne sa tak skončilo niekoľkoročné úsilie rodičov detí a ružinovskej samosprávy, aby škôlka zostala zachovaná a plnohodnotne fungovala,“ uviedol starosta Ružinova Dušan Pekár. O osamostatnenie škôlky na Exnárovej požiadala Rada materskej školy MŠ Bancíkovej a občianske združenie rodičov a priateľov detí Púpava, teda rodičia detí z Exnárovej.

Osamostatnenie považujú za zavŕšenie procesu snahy o vytvorenie ďalšej plnohodnotnej materskej školy na sídlisku Pošeň, ktorej zriaďovateľom je mestská časť Bratislava-Ružinov. Na Exnárovej funguje 5 tried a navštevuje ju takmer 120 detí. Škôlka niekoľko rokov bojovala o záchranu, keďže sídlila v budove hlavného mesta Bratislavy a jej priestory chcela získať ZUŠ Exnárova. Ružinovu spoločne s rodičmi sa tomu podarilo zabrániť a od minulého roka je MŠ Exnárova už aj v katastri nehnuteľností samostatnou budovou v správe mestskej časti, čo umožnilo investovať do jej rekonštrukcie. Minulé leto tu mestská časť Ružinov vymenila okná a vybudovala ďalšie nové miesta pre škôlkarov. Rovnako sa od 1. septembra osamostatní ružinovská Materská škola Západná, ktorá má až 9 tried a vyše 170 detí.

Autor: (jg)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2024
Z drevených ohrádok odviezlo OLO vyše 43-tis. vianočných stromčekov
Bratislavská mestská firma Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vyzbierala počas tejto sezóny zo špeciálnych ohrádok viac ako 43.000 stromčekov v celkovej váhe 240 ton.
viac
23.03.2024
Mesto na Svetový deň vody spustí pitnú fontánku na námestí
Mesto Bánovce nad Bebravou symbolicky na Svetový deň vody, ktorý pripadá na piatok, spustí malú pitnú fontánku na Námestí Ľ. Štúra. Ochranu planéty si pripomenie i v sobotu (23. 3.), keď sa zapojí do Hodiny Zeme. Informovala o tom radnica v tlačovej správe.
viac
21.03.2024
Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny
Na stredajšom rokovaní vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.
viac
21.03.2024
Slovenská pošta vydáva známku k 800. výročiu benediktínskeho opátstva v Skalke
Slovenská pošta vydáva známku "800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne." Na poštovej známke je zobrazená Veľká Skalka nad Váhom s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %