Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
17.02.2020 10:30

Nové Zámky začali s výstavbou interaktívneho ihriska Cultplay


Snímka zdroj: (cultplay.eu).


Mesto Nové Zámky začalo s výstavbou interaktívneho detského ihriska Cultplay. Ihrisko vznikne revitalizáciou verejného priestranstva na časti pozemku v povodí rieky Nitra na sídlisku Nábrežie.


Hravou formou bude ihrisko približovať históriu mesta vo forme typických „novozámockých bášt“, ktoré symbolizujú mesto, informovala samospráva.      

Výstavba nového parku je súčasťou projektu Cultplay - Vytvorenie interaktívnych tematických parkov, inovatívne použitie kultúrneho dedičstva. Mesto Nové Zámky ako hlavný partner projektu v spolupráci s ďalšími deviatimi partnermi zo SR a Maďarska získalo v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko na realizáciu projektu nenávratný finančný príspevok z prostriedkov Európskej únie (EÚ).      

Z celkového schváleného rozpočtu projektu 2 873 580 eur predstavuje celková výška podpory z EÚ 2 442 543 eur. Projektový partner mesto Nové Zámky má schválený rozpočet 399 654 eur. Spolufinancovanie zo strany EÚ je 339 706 eur, spolufinancovanie zo strany štátu tvorí 39 965 eur. Mesto sa bude na spolufinancovaní podieľať sumou 19 983 eur.      

Do projektu sú zapojené okrem Nových Zámkov aj slovenské mestá Komárno, Hurbanovo, Kolárovo, Šaľa a Svodín, na maďarskej strane mestá Komárom, Tata, Oroszlány a Kisbér. Cieľom projektu je zvýšenie atraktivity pohraničnej oblasti formou vytvorenia nových, integrovaných turistických oblastí s vlastnými produktmi a značkami vybudovanými na spoločnej histórii partnerských miest tak, aby prezentovali významné kultúrne dedičstvo inej zapojenej obce. Projekt má posilniť cezhraničnú spoluprácu, predstaviť návštevníkom tematických parkov v zapojených obciach atrakcie z partnerských obcí.      

Očakávaným prínosom projektu je nárast návštevníkov zo susedných regiónov, čo by malo prospievať rozvoju turizmu u všetkých zapojených partnerov. Tematické parky Cultplay budú využívané najmä ako detské ihriská, avšak ich súčasťou sú aj rozšírené informácie o ostatných atrakciách v partnerských obciach. Dostupné budú formou internetovej aplikácie v troch jazykoch, slovenskom, maďarskom a anglickom. Každý z parkov bude do pozornosti návštevníkov odporúčať iný park, lákajúc tak návštevníkov z jednej strany Dunaja na druhú.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2016
Mesto sa zapojí do budovania siete cyklopožičovní v pohraničí
V Nových Zámkoch by mali v budúcom roku pribudnúť dve cyklopožičovne. Nové cyklopožičovne by mali vzniknúť v rámci projektu Bikesharing – vybudovanie siete cyklopožičovní, do ktorého sa chce mesto Nové Zámky zapojiť v spolupráci s Európskym zoskupením územnej spolupráce Pons Danubii.
viac
03.01.2018
Do budovania a dopĺňania detských ihrísk investuje Lučenec 200 000 eur
Nové detské ihriská a herné prvky na už existujúcich ihriskách pribudnú počas tohto roka v Lučenci minimálne v štyroch až piatich lokalitách. Informovala o tom primátorka Alexandra Pivková s tým, že mesto na spomínaný účel vyčlenilo v tohtoročnom rozpočte 200 000 eur.
viac
17.06.2020
Výstavba nových mestských jaslí má stáť vyše 730 000 eur
Nové detské jasle vo vlastníctve mesta by mali na najväčšom breznianskom sídlisku Mazorníkovo, kde podľa aktuálnych údajov žije približne tretina všetkých detí do troch rokov, začať stavať už v najbližších mesiacoch.
viac
10.06.2021
Multifunkčné ihrisko Cultplay v Nových Zámkoch už slúži verejnosti
Nové multifunkčné ihrisko Cultplay v Nových Zámkoch už slúži verejnosti. Skolaudované bolo už v lete minulého roka, počas pandemickej situácie však zostalo zatvorené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %