Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
15.12.2020 02:30

Novela zákona o ochrane prírody pomôže predísť obrovskej pokute


Na snímke uprostred minister životného prostredia SR Ján Budaj a vľavo štátny tajomník Ministerstva životného prostredia SR (MŽP SR) Michal Kiča počas tlačovej konferencie 14. decembra 2020 v Bratislave. Snímka zdroj: (tasr).


Ministerstvo životného prostredia chystá novelu zákona o ochrane prírody. Priniesť by mala dočasnú stavebnú uzáveru národných parkov či vyššie odmeny pre súkromných urbárnikov.


Ide o reakciu na žalobu Európskej komisie voči Slovensku pre klesajúci počet hlucháňa hôrneho na našom území.

Ak nedôjde k zmene, hrozí krajine vysoká opakovaná pokuta, ako sa to stalo v Poľsku. Pre podobný problém v súčasnosti krajina platí 100 000 eur denne, kým situáciu nevyriešia. Podľa šéfa envirorezortu Jána Budaja je kritická situácia s hlucháňom špičkou ľadovca. „Návrh bude zavádzať dočasnú stavebnú uzáveru, kým sa neuskutoční zonácia národných parkov, teda kým sa neurčí, kde sa stavať môže a ktoré miesta majú zostať bez zásahu,” priblížil Budaj. Developeri sa podľa šéfa rezortu nemusia obávať, ak bude novela schválená, stavebná uzávera potrvá pár mesiacov. Treba podľa neho jasne vymedziť územia v štvrtom a piatom stupni ochrany, kde bude zakázané stavať.

V návrhu sa tiež navrhuje, aby boli lepšie zaplatení súkromní urbárnici, ktorí chránia krajinu v prospech spoločnosti. Správa chránených území by mala podľa novely prejsť pod Štátnu ochranu prírody. „To dúfam pomôže predísť pokute aj ďalšiemu ničeniu lesov,” zdôraznil Budaj.

Európska komisia začiatkom júla oznámila, že sa po viacerých varovaniach rozhodla podať na Súdny dvor EÚ návrh na začatie konania proti Slovensku za ohrozenie hlucháňa hôrneho. Komisia tvrdí, že SR do svojej národnej legislatívy správne nezaviedla a nedodržiava niektoré články európskej smernice o biotopoch a smernice o vtákoch.

Komisia upozornila, že v slovenských lesoch nachádzajúcich sa v lokalitách sústavy Natura 2000 sa uskutočňuje intenzívna ťažba dreva. Od vstupu Slovenska do Únie v roku 2004 populácia hlucháňa hôrneho v rámci 12 osobitne chránených území, ktoré boli klasifikované na účely jeho ochrany v zmysle smernice o vtákoch, poklesla preto o polovicu.

Slovensko prijalo plán záchrany hlucháňa hôrneho, v ktorom uznalo tento pokles a vymedzilo opatrenia na jeho zastavenie. Tieto opatrenia sa však vo všeobecnosti neuskutočnili. Podľa ministra Budaja stav, v akom hlucháň hôrny na Slovensku prežíva, je dôkazom úpadku slovenskej prírody.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.10.2017
Envirorezort rozšíri národný zoznam území európskeho významu
Ochrana prírody a zachovanie biodiverzity – bohatstva rastlinných a živočíšnych druhov bude na Slovensku účinnejšia. Do európskej sústavy chránených území NATURA 2000 pribudne 169 lokalít s výmerou takmer 32 tisíc hektárov.
viac
07.07.2020
SR sa bude snažiť predísť pokute pre žalobu za ohrozenie hlucháňa
Slovensko sa bude snažiť predísť pokute, ktorá mu hrozí pre žalobu Európskej komisie (EK) za ohrozenie hlucháňa hôrneho. Uviedol to minister životného prostredia Ján Budaj s tým, že teraz bude mať SR čas na obhajobu.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
29.12.2020
Na zlepšenie území v NATURE 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur
Na zlepšenie stavu území sústavy NATURA 2000 pôjde viac ako 16,5 milióna eur. Z komunitárnych zdrojov Európskej únie (EÚ) bude pochádzať takmer 10 miliónov eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %