Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.02.2017 07:00

Novinky prichádzajúce od poslancov EP a MŽP SR


Ilustračná snímka: Triedenie odpadov.


Dobrou správou pre napredovanie (aj) s komunálnymi odpadmi sa zdá byť výzva poslancov Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre životné prostredie, zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI).


Výzva smeruje k členom Európskej komisie, aby počas plenárneho zasadnutia v polovici marca hlasovali za prípravu takej legislatívy, ktorá zaručí, že členské krajiny začnú do roku 2030 recyklovať 70 percent komunálneho odpadu a iba 5 percent skládkovať.

 

Pohľad z Európy

V našich pomeroch so 70-percentným skládkovaním a „nejasným“ percentom recyklácie (od 6 do 20,11 percenta) sa zdá byť návrh z dielne ENVI utopickým – najmä ak vychádzame zo skutočnosti, že za ostatných 25 rokov sme tak „bezstarostne driemali“ pri riešení odpadov (s výnimkou obdobia od prijatia nového zákona). Stačí sa porovnať napríklad s recyklovaním a vôbec prístupom obyvateľstva napríklad k triedenému zberu v Česku, s ktorým sme po rozdelení Československa stáli na rovnakej štartovacej čiare.

Na druhej strane sú v EÚ štáty ako Cyprus, Grécko, Chorvátsko, Lotyšsko, Malta či Rumunsko, ktoré podľa ENVI zakopávajú do zeme vyše tri štvrtiny svojho komunálneho odpadu. Teda ešte viac ako Slovensko. Očakáva sa však, že EK prijme výzvu pravdepodobne aj preto, lebo už návrh ráta s päťročným odkladom „za určitých podmienok“ pre krajiny, v ktorých v roku 2013 skládkovali vyše 65 percent odpadu.

V návrhu je zahrnutý aj jeden z dodatkov, aby bolo 5 percent zo 70-percentného podielu odpadu, určeného na recykláciu, pripravených na opätovné použitie. Teda, aby sa takýto odpad nedrvil, nespálil, nezakopal a podobne.

A takisto, aby bolo dnešné povinné separovanie (papier, kovy, plasty, sklo) rozšírené aj o bioodpad, textil a odpadový olej.

 

Nový informačný systém do troch rokov

Pre Slovensko je dobrou správou, že Ministerstvo životného prostredia SR vyhlásilo verejné obstarávanie na nový informačný systém za takmer 19,2 milióna eur. Minister envirorezortu László Sólymos pri rozhodnutí o novom informačnom systéme zdôraznil, že ak chce byť Slovensko úspešné pri znižovaní odpadu a najmä pri zvyšovaní svojho podielu pri percente recyklácie, musí mať k dispozícii aj presné údaje o toku odpadov, čiže jeho spracovaní, či zhodnotení. A tie bude môcť kontrolovať každý záujemca prostredníctvom internetu. Škoda len, že plnú funkčnosť systému rezort očakáva až o tri roky. Na druhej strane by sme si však už v roku 2020 mohli prostredníctvom internetu na konkrétnych údajoch overiť, či a ako Slovensko dosiahlo alebo nedosiahlo na métu 50 percent recyklácie komunálneho odpadu.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2017
O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje
Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?
viac
27.03.2017
Envirorezort: Kľúčové pri komunálnych odpadoch je ich triedenie a recyklácia
„Pre Slovensko bude dôležité pri nastavovaní nových cieľov v odpadovom hospodárstve do roku 2030 zohľadniť ekonomické, hospodárske, sociálno-spoločenské a environmentálne aspekty,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na otázku Obecných novín.
viac
10.05.2017
Prevážame vzduch. Ak PET fľašu, škatuľu alebo plechovku nezošliapneme
Pri kontajneroch na triedený odpad sa s tým stretávame často. Nestlačené PET fľaše, plechovky z pív, nápojové kartóny, prípadne obrovské neskladné kusy polystyrénu často zmenšia možnosti kontajnera a neraz doň – v skutočnosti iba z polovice naplneného – už viac nevpraceme.
viac
30.12.2017
V odpadoch urobíme poriadok, sľubuje si od ISOH minister Sólymos
Slovenská republika zaplatí 12,7 milióna eur (bez DPH) za vybudovanie Informačného systému odpadového hospodárstva (ISOH). Tender na jeho dodanie vyhralo ešte v novembri konzorcium firiem Tempest a Softip.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %