Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
29.10.2019 04:10

Novou predsedníčkou samosprávy Slovákov v Maďarsku je A. Hollerová-Račková


Na ustanovujúcom zasadnutí Valného zhromaždenia Celoštátnej slovenskej samosprávy (CSSM) zvolili v pondelok 28. októbra 2019 v Budapešti novozvolení poslanci CSSM za predsedníčku samosprávy Alžbetu Hollerovú-Račkovú (na snímke uprostred). EASYFOTO TASR – Ladislav Vallach.


Na ustanovujúcom zasadnutí Valného zhromaždenia Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku (CSSM) zvolili v pondelok v Budapešti novozvolení poslanci CSSM za predsedníčku samosprávy Alžbetu Hollerovú-Račkovú.


Za staronovú predsedníčku, ktorá začína svoje druhé päťročné volebné obdobie, hlasovalo 26 z prítomných 27 poslancov 31-členného valného zhromaždenia, hlasovania sa zdržala jedna poslankyňa.

Poslanci, ktorí získali mandát vo voľbách do miestnych a národnostných samospráv z 13. októbra, ďalej zvolili členov finančného výboru CSSM a hlasovali aj o modifikácii organizačného a prevádzkového poriadku samosprávy.       

"Máme začatú cestu, ktorú sme rozbehli v predošlom cykle. Pustili sme sa vtedy do riešenia otázok slovenského školstva v Maďarsku tým, že sme prijali školskú koncepciu v máji 2017 a čiastočne sme sa pustili do jej napĺňania - napríklad aj tým, že sme založili slovenské odborné kolégium pre vysokoškolskú mládež, ktorá študuje v Pešti," povedala predsedníčka CSSM.       

Nasledujúcou úlohou bude podľa jej vyjadrenia obsahová a metodická modernizácia slovenského národnostného školstva v Maďarsku, ako aj získanie vhodných a dôstojných priestorov pre slovenské inštitúcie, ktoré momentálne fungujú vo veľmi sťažených podmienkach. Spresnila, že jedným z riešení môže byť získanie bývalého slovenského evanjelického kostola v Pešti prostredníctvom maďarskej a slovenskej vlády.       

Hollerová-Račková dodala, že CSSM plánuje založiť aj múzeum Slovákov v Maďarsku a zriadiť domov dôchodcov, aby pomohla slovenským rodinám, ktoré sa starajú o svojich starších príslušníkov.

"Veľmi sa teším tomu, že máme veľa mladých vo valnom zhromaždení. Teším sa tomu, že sú to angažovaní mladí ľudia, ktorí majú záujem pracovať pre našu komunitu. Hneď sme im vymysleli aj úlohy, ktoré sme zakotvili do nového organizačného poriadku, pretože sme vytvorili samostatný výbor pre záležitosti mládeže," uzavrela Hollerová-Račková.      

Autor: (tasr-spravodajca tasr Ladislav Vallach)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2016
V Mlynkoch podpísali dohodu o finančnej podpore pre Slovákov žijúcich v Maďarsku
Dohodu o finančnej pomoci pre slovenskú menšinu v Maďarsku pre rok 2016 vo výške takmer 100.000 eur podpísali 8. mája v maďarských Mlynkoch (Pilisszentkereszt) predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Ján Varšo a predseda Verejnoprospešnej nadácie Zväzu Slovákov v Maďarsku Matej Šipický.
viac
08.11.2017
Alternatíva k súčasnej vláde existuje
Nexistuje však v súčasnom opozičnom parlamente, ani v iných hierarchických politických či občianskych štruktúrach formálnych autorít, ale len v prirodzenej ľudskosti občana s jeho osobnou zodpovednosťou za seba a správu vecí verejných, teda všetkým nám vecí spoločných.
viac
12.06.2019
V Rákociho paláci si pripomenú raritnú dvojtýždňovú Slovenskú republiku rád
Návštevníci Krajského múzea v Prešove môžu objaviť unikátne materiály spojené s vyhlásením Slovenskej republiky rád. Ide o jedinečnú a pre mnohých neznámu republiku, ktorej 100. výročie vyhlásenia je spojené s príchodom maďarských Červených vojsk na východ Slovenska. Jej „hlavným mestom“ bol Prešov.
viac
02.11.2021
Matica slovenská si pripomenula 103. výročie Deklarácie slovenského národa
Výbor Matice slovenskej (MS) si v sobotu (30. 10.) v Martine pripomenul 103. výročie prijatia Deklarácie slovenského národa. Deklarácia znamenala pre slovenský národ novú historickú etapu – vznik prvého Česko-Slovenska, v ktorom sa v roku 1919 obnovila činnosť matice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %