Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
27.12.2019 04:55

Novozaložená nadácia kraja má podporiť ľudí v sociálnej núdzi


Ilustračná snímka (tasr)


Pomoc a podpora jednotlivcom a rodinám v sociálnej, ekonomickej a existenciálnej núdzi bude účelom Nadácie Košického samosprávneho kraja (KSK). Jej založenie schválili krajskí poslanci na decembrovom zasadnutí.


"Ide o to, aby sa vytvorila právna možnosť poskytovať finančnú pomoc fyzickým osobám a rodinám, keďže momentálne podľa rôznych zákonov a nariadení môže KSK prispieť len právnickým osobám," vysvetlil dôvod založenia nadácie predseda KSK Rastislav Trnka.       

Zároveň podľa neho budú sprehľadnené a stransparentnené dary, ktoré na účet KSK poskytnú iné organizácie a darcovia. "Takže očakávame väčší prílev finančných prostriedkov, ktoré budú môcť byť poskytnuté pre osoby a rodiny, ktoré sú v núdzi," dodal Trnka.       

KSK podľa uznesenia zastupiteľstva vloží do nadácie čiastku 20.000 eur. Z toho zhruba 6640 eur tvorí nadačné imanie, zvyšok bude slúžiť na prvotnú podporu rodín do času, kým nadácia nezíska financie z iných zdrojov. K nim budú patriť dary, granty a príspevky od právnických a fyzických osôb, verejné zbierky a charitatívne lotérie, benefičné koncerty a akcie či tzv. dve percentá z daní.       

Prvým správcom nadácie bude Vladimír Pauco z odboru sociálnych vecí Úradu KSK, členmi správnej rady budú Rastislav Trnka a krajskí poslanci Iveta Fulková a Ján Kokarda.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.02.2019
Zastupiteľstvo KSK schválilo dotácie pre poskytovateľov sociálnych služieb
Poskytnutie dotácie pre 31 neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v celkovej výške 317 000 eur v pondelok schválilo Zastupiteľstvo Košického samosprávneho kraja (KSK). Peniaze pôjdu z centrálnej rezervy krajského rozpočtu.
viac
24.08.2019
Na geotermálny vrt pre akvapark má ísť 2,3 milióna eur, rozhodnú poslanci
Zamýšľaným projektom akvaparku v Čižaticiach blízko Košíc sa budú zaoberať poslanci Košického samosprávneho kraja (KSK) na zasadnutí v pondelok 26. augusta.
viac
12.11.2020
Program Spoločne pre región opäť podporí projekty na východe
Grantový program Spoločne pre región opäť rozdelí 13 000 eur na podporu verejnoprospešných komunitných projektov na východnom Slovensku. V poradí 14. ročník programu otvárajú Karpatská nadácia a košická hutnícka spoločnosť.
viac
21.10.2023
Do rozvoja cyklotrás na Gemeri chce KSK investovať vyše 10 miliónov eur
Do rozvoja cyklotrás v okrese Rožňava by mohol Košický samosprávny kraj (KSK) v najbližších rokoch investovať vyše desať miliónov eur. Počíta s tým v Koncepcii budovania Cyklodestinácie Gemer. Najvýznamnejšou investíciou by bola cyklotrasa s názvom Gemer Trail.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %