Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
29.04.2022 01:30

Nový archeopark má podnietiť rozvoj cestovného ruchu v Novohrade


Na archívnej snímke predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter. Snímka zdroj: (tasr).


V lokalite Jarčanisko – Strieborná neďaleko obce Cinobaňa v okrese Poltár otvorili vo štvrtok (28. 4.) nový archeologický komplex.


Jeho jednotlivé stanovištia prevedú návštevníka vývojom kyjatickej kultúry a interaktívny 3D model prinesie autentický zážitok pri hľadaní stratených svetov.

„S kyjatickou kultúrou som sa doposiaľ stretával len na Gemeri, preto ma veľmi teší, že táto kultúra sa nachádzala aj v iných lokalitách kraja a že návštevníci sa s ňou budú môcť takouto formou oboznámiť,“ uviedol počas otvorenia archeoparku predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter.

Archeologický komplex a s ním spojený náučný chodník je jednou z foriem, ako môže región Novohrad návštevníkom priblížiť svoju bohatú a v mnohom aj tajomnú históriu. Zásadné poznatky na vznik a vývoj kyjatickej kultúry priniesli výskumy profesora Václava Furmánka. Boli realizované v obciach Radzovce, Kyjatice, Cinobaňa. „Profesor Furmánek odôvodnil opodstatnenosť vyčlenenia kyjatickej kultúry z mladšej a neskorej doby bronzovej a preukázal genetickú nadväznosť oboch kultúr na keramickom materiáli z pohrebiska v Radzovciach, kde v súčasnosti prebieha archeologický výskum,“ uviedla Zuzana Jóbová z Rozvojovej agentúry BBSK Dobrý kraj.

Vďaka jeho prieskumom a záchranným akciám sa podarilo zachytiť viacero hradísk, sídlisk a pohrebísk kyjatickej kultúry. Profesor Furmánek z Archeologického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV) Nitra sa aj osobne zúčastnil na slávnostnom otvorení.

Ako uviedol Jozef Stankoviansky zo spoločnosti Art Archeology, ktorá realizovala projekt, jedinečnosť archeologických lokalít v katastri obce Cinobaňa bola hlavným podnetom k vytvoreniu tohto kreatívneho pamätníka. „Návštevníkovi sme sa pokúsili priamo v teréne ponúknuť možnosť detailnejšie a vizuálne atraktívne pomocou 3D modelov a nálezov z lokality priblížiť život pod Striebornou v dávnych časoch,“ uviedol.

Rozvojová agentúry BBSK podporila tento projekt sumou 6000 eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2020
Kúriu Ambrovec po trojročnej prestávke opäť sprístupnili verejnosti
Honosne zariadený interiér šľachtického obydlia, život a tvorbu Jozefa Miloslava Hurbana a historické nálezy z hradu Beckov ponúka návštevníkom zrekonštruovaná kúria Ambrovec v Beckove. Po trojročnej prestávke je po utorkovom slávnostnom otvorení pripravená od stredy (3. 6.) prijímať návštevníkov.
viac
14.11.2020
Staré Mesto a koronakríza: kroky na zmiernenie dopadov
Mestská časť Bratislava-Staré Mesto podnikla kroky, ktoré by dopad krízy na lokálny gastrobiznis, miestnu kultúru a cestovný ruch mali aspoň čiastočne zmierniť.
viac
10.06.2021
Slovensko má nový geopark
Slovenské jaskyne sú svetoznáme, ale menej sa vie o geoparkoch. Tieto územia slúžia vo svete ako moderný nástroj cestovného ruchu a nového spôsobu využitia voľného času.
viac
16.12.2021
Región Horehronie a Liptov otvorili zimnú sezónu v olympijskom duchu
Oblastná organizácia cestovného ruchu REGIÓN HOREHRONIE a LIPTOV spoločne otvorili 15. decembra 2021 zimnú sezónu plnú noviniek, sprievodných akcií a scénických programov pre všetkých, ktorí plánujú tráviť voľné chvíle na špičkovo upravených svahoch a v areáloch lyžiarskych stredísk.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %