Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
26.05.2020 08:05

Nový cyklochodník Mlynský náhon má netradičné značenie


Snímka zdroj: (presov.sk).


Nový cyklochodník spájajúci centrum mesta Prešov s cyklotrasou pri Toryse, ktorého stavba je v týchto dňoch vo finálnej fáze, má netradičnú podobu.


Cieľom vodorovného dopravného značenia v tvare zeleno-bielej šachovnice je zvýšiť bezpečnosť cyklistov a chodcov prechádzajúcich cez železničnú trať. O novinke informovala prešovská samospráva na svojej internetovej stránke.

„Ide o typ vodorovného dopravného značenia, ktoré vzniklo po konzultácii so ŽSR. Jeho cieľom je upozorniť vodičov, že ide o priechod vyhradený pre cyklistov a chodcov, cez ktorý je zakázaný prejazd autom,” uvádza mesto s tým, že v rámci realizovaného projektu sa preložil aj existujúci chodník pre chodcov s dĺžkou 33 metrov.

Cyklochodník Mlynský náhon s celkovou dĺžkou takmer 450 metrov a šírkou minimálne 2,5 metra smerovo rešpektuje polohu zasypaného koryta pôvodného mlynského náhonu s križovaniami existujúcich miestnych komunikácií a chodníkov pre peších. „Jazdné pruhy v trase Mlynského náhonu sú ohraničené bývalým opevneným korytom potoka. Bočnú oporu cyklistického chodníka tvoria pôvodné okraje mlynského náhonu,” priblížila samospráva technické prevedenie. Po ukončení stavby majú v okolí pribudnúť lavičky, stojany na bicykle a jeden odpadkový kôš.

Celkové náklady vrátane nenávratného finančného príspevku na stavebné práce vyčíslila prešovská samospráva na 88 254,89 eura. Mesto Prešov sa na projekte podieľa sumou 16 446,21 eura.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2018
Úspešný projekt ďalšieho cyklochodníka na Sekčove
Mesto Prešov získalo ďalšiu dotáciu. Nenávratný príspevok z operačného programu Integrovaný regionálny operačný program (IROP) tentoraz podporí vybudovanie ďalšieho cyklochodníka na Sekčove.
viac
27.07.2018
Nový cyklochodník povedie niekdajším mlynským náhonom
Sieť prešovských cyklociest sa rozšíri. Nový úsek povedie trasou niekdajšieho mlynského náhonu po Kúpeľnej ulici. Mesto Prešov na jeho výstavbu získalo z eurofondov viac ako 76.000 eur.
viac
07.07.2020
V L. Mikuláši pribudne ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy
Mesto Liptovský Mikuláš plánuje v budúcom roku vybudovať ďalší úsek vnútromestskej cyklotrasy v dĺžke takmer pol kilometra. Na stavebné práce získala radnica 88 000 eur z externých zdrojov.
viac
16.08.2021
V Prešove pribudnú viac ako 4 kilometre nových cyklochodníkov
Akčný plán pre zlepšenie podmienok cyklistickej infraštruktúry v Prešove pomocou organizačných opatrení je schválený. Sieť cyklotrás v meste sa tak už čoskoro rozšíri o nové úseky. Celkovo pribudne 4,3 km cyklistických chodníkov, automatické sčítače a cyklostojany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %