Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
12.02.2022 12:30

Nový cyklomost ponad rieku Morava by mali otvoriť v máji


Snímka zdroj: Bratislavské noviny


Nový cyklomost medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom, ktorý prepojí Slovensko s Rakúskom, by mali otvoriť v máji. V hre je prvý alebo druhý májový víkend.


Na piatkovom zastupiteľstve Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) o tom informovala Barbora Lukáčová, riaditeľka odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov Úradu BSK.       

"Máme premostenie, máme prvú várku asfaltu. Čakáme na priaznivé počasie, aby sme dokončili práce. Dokončuje sa zábradlie, úprava terénu okolo lávky. To znamená, že lávka bude onedlho prechádzať kolaudačným procesom," povedala Lukáčová s tým, že podaná bude žiadosť o predčasné užívanie.

Krajskí poslanci v piatok zároveň schválili medzinárodnú dohodu s rakúskou stranou o údržbe cyklolávky, ktorou si obe strany rozdeľujú kompetencie, teda to, kto sa bude v rámci údržby o čo starať. Priebežné monitorovanie, kontrolu a testovanie mostov nad inundačným územím na rakúskej a slovenskej strane, ako aj na moste ponad rieku Morava vykonáva Spolková krajina Dolné Rakúsko, pričom náklady sú delené v pomere 50:50. Kontrolu, skúšky a údržbu nájazdových rámp na slovenskej strane vykonáva BSK samostatne a na vlastné náklady.       

Prípravné práce trvali podľa kraja takmer desať rokov. Vytypovaných bolo päť lokalít, z ktorých dve boli veľmi reálne. S prácami sa začalo vlani. Dokončením mosta sa vytvorí 21-kilometrový okruh, ktorý prepojí medzinárodnú cyklotrasu železnej opony Eurovelo 13 s rakúskou cyklotrasou Kamp - Thaya - March a dva cyklomosty. Okrem toho vo Vysokej pri Morave i Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi, ktorý prepája túto bratislavskú mestskú časť s rakúskym Schloss Hofom.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.02.2021
S výstavbou cyklomosta pri Vysokej pri Morave sa má začať budúci týždeň
So stavebnými prácami na cyklomoste medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom, ktorý prepojí Slovensko s Rakúskom, by sa malo začať na budúci týždeň.
viac
23.04.2021
Začali sa práce na cyklomoste medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom
Vŕtaním mostových pilót sa rozbehli stavebné práce na cyklomoste medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom, ktorý prepojí Slovensko s Rakúskom.
viac
25.06.2021
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta cez rieku Morava
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom. Budúci rok má prepojiť brehy rieky Moravy medzi Slovenskom a Rakúskom. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).
viac
24.09.2021
Nový cyklomost cez Moravu naberá reálne kontúry
Päť mesiacov po začatí výstavby nového cyklomosta medzi slovenskou obcou Vysoká pri Morave a rakúskou obcou Marchegg je hotový násyp na slovenskej strane, ako i predpolia na obidvoch brehoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %