Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
05.03.2020 01:40

Nový mestský cintorín začne slúžiť Nitranom od mája


Na novom pietnom mieste s rozlohou 17 000 štvorcových metrov bude nielen 1300 hrobových miest pre viac ako 2500 osôb, ale aj kolumbárium a rozptylová lúka.


Nový mestský cintorín na Chrenovej v Nitre by mal od mája tohto roka začať slúžiť obyvateľom mesta. Jeho výstavba je ukončená, kolaudácia je naplánovaná na koniec apríla.


„Dovtedy je potrebné odstrániť drobné nedostatky, ktoré nebolo možné zrealizovať v zimnom období. Následne ešte bude potrebných pár dní na ukončenie administratívno-technických prác súvisiacich s novým cintorínom,” informoval hovorca mesta Tomáš Holúbek.

Na novom pietnom mieste na Levickej ulici s rozlohou 17 000 štvorcových metrov bude nielen 1300 hrobových miest pre viac ako 2500 osôb, ale aj kolumbárium a rozptylová lúka. Súčasťou cintorína je dom smútku s obradnou miestnosťou, drobná architektúra, mobiliár, osvetlenie i zeleň. Celková investícia predstavuje 1,005 milióna eur. Vybudovaná je aj cesta k susediacemu mestskému pozemku, ktorý je v súčasnosti nevyužívaný. „V budúcnosti bude možné rozšíriť súčasný areál cintorína o približne rovnako veľkú plochu práve na tomto nevyužívanom mestskom pozemku,” skonštatoval Holúbek.

Na všetkých mestských cintorínoch v Nitre okrem mestských častí Dražovce, Janíkovce a Krškany je momentálne obsadených 13 762 hrobových miest, voľných zostalo už len 874 miest. O vybudovaní nového cintorína rozhodla radnica už pred niekoľkými rokmi. Stavebné povolenie bolo vydané v roku 2015, podľa pôvodného zámeru mal byť cintorín hotový do konca roka 2016. Dokončenie investície predĺžili najmä výkup pozemkov a nedostatok financií.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2020
Radnica riešila v auguste 140 pripomienok od občanov
Nitrianska radnica riešila v priebehu augusta 140 pripomienok od občanov. Vo väčšine prípadov sa týkali čistoty, životného prostredia či komunikácií.
viac
13.05.2021
Nový cintorín na Chrenovej chce mesto spustiť do prevádzky v júni
Nový cintorín v nitrianskej mestskej časti Chrenová by mal byť spustený do prevádzky už o niekoľko týždňov. Podľa informácií z radnice je jeho otvorenie naplánované na mesiac jún.
viac
02.11.2022
Mestský park prejde najväčšou revitalizáciou v jeho 150-ročnej histórii
V nitrianskom mestskom parku na Sihoti sa v novembri začne rozsiahla obnova. Podľa radnice sa revitalizácia v hodnote takmer šiestich miliónov eur radí svojím rozsahom k najväčším na Slovensku. Financie na projekt získalo mesto z Európskej únie.
viac
16.05.2023
V Brezovom háji pribudli piknikové zostavy a ďalší mobiliár
Nové piknikové zostavy, drevené lavičky a ďalší mobiliár postupne pribúda v Brezovom háji v Nitre. Rozsiahlu revitalizáciu parku začalo mesto ešte vlani na jar.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %