Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.04.2017 04:51

Nový poľsko-slovenský projekt prinesie rozhľadňu aj cyklotrasu


Vizualizácia rozhľadne


Vďaka cezhraničnej spolupráci vybudujú, okrem iného, novú cyklotrasu na slovensko-poľskej hranici. Bude kopírovať historickú cestu Jozefínka.


V Stropkove sa pripravujú na pilotný projekt rozvoja cykloturistickej infraštruktúry v meste a okolí. Samospráva, spolu s  mestom Rzeszow, uspela vo výzve programu poľsko-slovenskej cezhraničnej spolupráce Interreg. Vďaka spoločnému projektu v regióne zrealizujú niekoľko investícií a zorganizujú viacero kultúrno-spoločenských podujatí a odborných seminárov.

Mestá sa zamerali na propagáciu kultúrneho a prírodného dedičstva s dôrazom na spoločnú históriu Stropkova a Rzeszowa v časoch Rakúsko – Uhorska. Jednou z nosných aktivít projektu bude vyznačenie cykloturistickej trasy zo Stropkova na slovensko-poľskej hranici a následne ďalej do Rzeszowa. Sčasti bude kopírovať historickú cestu Jozefínku, ktorá viedla regiónom ešte v časoch monarchie.

 V okolí mesta pribudnú informačné tabule, vybudujú oddychové altánky a 15-metrovú vyhliadkovú vežu. V pláne je aj mobilná aplikácia a hra. „S mestom Rzeszow sme v minulom roku nadviazali veľmi úspešnú a intenzívnu spoluprácu. Do úspešného konca sme spolu doviedli projekt zameraný na podporu a propagáciu cestovného ruchu, ktorý sme realizovali aj s partnermi z maďarskej Nyíregyházy a českého Šternberka. Podali sme ďalší projekt v rámci programu Európa pre občanov, na ktorého vyhodnotenie čakáme. No a aktuálne sme pred podpisom zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku na spomínaný projekt, ktorý je zameraný na prezentáciu prírodného a kultúrneho dedičstva cezhraničného regiónu. Môžem povedať, že od našich partnerov sa veľa učíme a je pre nás cťou spolupracovať s metropolou podkarpatského regiónu,“ uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza. O kvalite projektu svedčí aj fakt, že v rámci výzvy bolo podaných 58 projektov, schválených bolo 19 z nich, pričom Stropkovčania s partnermi skončili v celkovom hodnotení na 2. mieste. „Stropkovský okres i celý prihraničný región historickej Haliče bol významným územím v časoch pred a počas I. svetovej vojny. Táto história však išla akosi do úzadia a vďaka projektu by sme radi pripomenuli význam regiónu i vojnových udalostí, ktoré výrazne ovplyvnili naše dejiny. Projekt vyvrcholí množstvom podujatí v roku 2018, kedy si celá Európa pripomenie 100. výročie ukončenia I. sv. vojny,“ priblížil primátor. Celková výška projektu dosiahne 235 593,67 eur.

S históriou súvisí aj projekt Stropkova, ktorý už schválili. S partnerským mestom Korczyna začnú v máji spoločne pracovať na Karpatskom plenéri dreveného umenia. V rámci neho vytvoria v oboch mestách sochy piatich osobností, ktoré sa významným spôsobom zapísali do histórie oboch miest. Stropkovčania v súčasnosti uzatvárajú menoslov osobností, ich životopisy a pôsobenie v meste.Obecné noviny č. 15-16/2017 na str. 19.

 

 

Autor: Peter NOVÁK, hovorca mesta Stropkov


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2020
BBSK pripravuje projekt novej cyklotrasy na trase Štiavnickej Anče
Už o niekoľko rokov by mohla Hronskú Breznicu s Banskou Štiavnicou prepojiť nová cyklotrasa, vedúca po bývalom pôvodnom telese niekdajšej úzkorozchodnej železničnej trate Štiavnická Anča. Projekt pripravuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).
viac
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
20.12.2021
BBSK získal vyše 1,7 milióna eur na cyklotrasu medzi Poltárom a R. Sobotou
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) získal viac ako 1,7 milióna eur na vybudovanie I. etapy cyklotrasy medzi okresnými mestami Poltár a Rimavská Sobota. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
06.06.2022
Cyklotrasy Eurovelo 11 v doline rieky Poprad prepojili Slovensko a Poľsko
Výstavba medzinárodnej cyklotrasy Eurovelo 11 na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pokračuje.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %