Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
01.12.2023 09:55

Nový projekt SPU reaguje na klimatickú krízu


Snímka: Teraz.sk


Konzorcium troch fakúlt Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre získalo od Európskej komisie grant na riešenie aktivít projektu v rámci programu Jean Monnet - Centrum excelentnosti. Aktivity sú naplánované na trojročné obdobie od roku 2023 do 2026.


Informovala o tom hovorkyňa univerzity Renáta Chosraviová. Projekt zameraný na aktuálnu oblasť európskej zelenej politiky pripravila fakulta európskych štúdií a regionálneho rozvoja v spolupráci s fakultou biotechnológie a potravinárstva a technickou fakultou. Na základe predchádzajúcej medzinárodnej projektovej spolupráce odborníkov z týchto fakúlt sa vyprofilovala spoločná oblasť pre výskum a vzdelávanie študentov na treťom stupni štúdia, ktorou je globálna klimatická kríza.         

Aktuálna analýza ukázala, že v súčasných doktorandských študijných programoch nie je oblasť energetickej politiky Európskej únie dostatočne pokrytá. Projekt preto plánuje nasmerovať konkrétne aktivity na tri kľúčové kurzy pre študentov doktorandského štúdia všetkých fakúlt SPU, ktorými sú Energetická politika EÚ, Obnoviteľné energie pre trvalo udržateľný rozvoj a Environmentálna výživa a zdravie.         

Absolvovaním kurzov získajú študenti kompetenciu zhodnotiť aktuálnu situáciu v oblasti energetickej politiky a budú tiež schopní navrhnúť a priebežne prispôsobovať národné či regionálne stratégie. "Dozvedia sa o inžinierskych princípoch a aplikáciách pre existujúce a vznikajúce energetické technológie, výrobu energie, spotrebu a vplyv na životné prostredie," priblížil koordinátor projektu Pavol Schwarcz. Doplnia si tiež odborné vedomosti v oblasti inovatívneho výskumu potravinového systému, rizikových faktorov v potravinovom reťazci a kontrolných nástrojov na ochranu zdravia ľudí i zvierat na Slovensku a v EÚ.         

Odborníci projektového konzorcia zároveň zabezpečenia celý rad sprievodných aktivít, ako sú medzinárodné workshopy, semináre, diskusie a vedecké konferencie.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2020
Projekt Game On! má zvýšiť povedomie mladých o klimatickej zmene
Zvýšenie povedomia mladých ľudí o klimatickej zmene a ich motivovanie k zmene životného štýlu je cieľom projektu "Game on! - V hre je naša budúcnosť. Zastavme zmenu klímy!".
viac
10.08.2021
Správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení
Zverejnená správa o klíme podčiarkuje dôležitosť prijímania nevyhnutných opatrení, ktoré zmierna dôsledky klimatickej zmeny. Slovenský envirorezort v tejto súvislosti pripravuje Akčný plán adaptácie SR na zmenu klímy (NAP).
viac
18.11.2021
ÚMS sa zapojila do riešenia energetickej chudoby na Slovensku
Únia miest Slovenska (ÚMS) sa zapojila do medzinárodného projektu STEP - Nástroje riešenia energetickej chudoby, ktorý na Slovensku realizuje Spoločnosť ochrany spotrebiteľov a je podporený EÚ v rámci iniciatívy HORIZON 2020.
viac
16.05.2022
Študenti vyzbierali z Klátovského ramena niekoľko nákladných áut odpadu
Študenti Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre zorganizovali čistenie Klátovského ramena od odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %