Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
14.11.2022 02:25

Nový unikátny sad ponúkne staré odrody ovocia


Snímka zdroj: (tasr).


V Topoľčanoch v pondelok začali vysádzať nový komunitný ovocný sad, ktorý budú tvoriť predovšetkým vzácne staré a krajové odrody. Podľa radnice ide o unikátny projekt, ktorý je na Slovensku prvým svojho druhu.


Niekoľko desiatok jabloní, hrušiek, višní, jedlých trvaliek a ďalších drevín sadia dobrovoľníci a žiaci základných škôl v blízkosti rieky Nitra na Bazovského ulici. Garantom projektu je nezisková organizácia CEEV Živica, ktorá zaručí odbornú úroveň ekologického a permakultúrneho dizajnu tak, aby sa dreviny navzájom pozitívne ovplyvňovali.

Výsadba sadu prebieha už od ranných hodín. Celkovo sa tam vysadí 30 ovocných stromov a krov starých odrôd. "Máme radosť, že sad bude slúžiť obyvateľom mesta aj školákom na aktívny relax a vzdelávanie. Veríme, že v Topoľčanoch vznikne skvelá komunita, ktorá bude sad užívať a starať sa oň," uviedla radnica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2021
V skanzene vysadili unikátny ovocný sad
V Múzeu liptovskej dediny v Pribyline zasadili ovocné stromy historických odrôd. Ide o jediný sad svojho druhu na území skanzenov Slovenska. TASR o tom informoval riaditeľ správcovského Liptovského múzea Michal Kovačic s tým, že stromy vysadili v spolupráci s tímom ovocinárov.
viac
21.06.2022
Mesto hľadá miesto na ovocný sad so vzácnymi starými odrodami
Mesto Topoľčany sa zapojí do projektu Zelený sad. Bude ho tvoriť 30 drevín. Pôjde predovšetkým o staré vzácne odrody jabloní, hrušiek a jedlých trvaliek.
viac
19.09.2022
Na sídliskovom mestskom pozemku v Topoľčanoch vznikne nový ovocný sad
V Topoľčanoch vznikne tradičný ovocný sad so vzácnymi starými odrodami stromov. Sad vznikne v rámci projektu Zelený sad, za ktorým stojí občianske združenie (OZ) Živica.
viac
17.05.2023
V mestskom ovocnom sade vysadia vyše 250 netradičných krov
V mestskom ovocnom sade v Parku Š. Moyzesa v Žiari nad Hronom vysadia vyše 250 málo známych ovocných krov. Samospráva na projekt, ktorý je zameraný na adaptáciu na zmenu klímy a podporu opeľovačov, získala z grantovej výzvy takmer 11 500 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %