Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.04.2019 06:10

NRSR: Poskytovanie prostriedkov z Environmentálneho fondu sa upraví


Pohľad do rokovacej sály NR SR - ilustračná snímka (tasr)


Poskytovanie finančných prostriedkov Environmentálnym fondom sa upraví. So zmenou počíta novela zákona o Environmentálnom fonde, ktorú predložili podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár a poslanec Peter Antal (obaja Most-Híd), a ktorú parlament schválil.


Po novom má Environmentálny fond poskytovať finančné prostriedky aj na podporné programové aktivity, ktoré budú mať vplyv aspoň na päť obcí. Aktivity sa majú teda týkať takej časti chráneného územia alebo dotknutej osobitne chránenej časti prírody a krajiny, ktorá sa aspoň čiastočne dotýka najmenej piatich obcí. Zmenou chcú poslanci dosiahnuť pozitívny vplyv na životné prostredie v širšom meradle.       

Podpora programových aktivít má byť podľa poslancov určená pre tie obce a záujmové združenia, ktorých členmi sú výlučne obce nachádzajúce sa v spomínaných chránených územiach. „Prostriedky fondu možno poskytnúť obci na tie podporné programové aktivity, ktoré sa týkajú jej územia, resp. záujmovému združeniu obcí, pokiaľ ide o aktivity dotýkajúce sa území združených obcí,“ dopĺňajú navrhovatelia.       

O prostriedky Environmentálneho fondu budú môcť po novom obce žiadať individuálne alebo kolektívne vo forme záujmového združenia obcí. „Cieľom zmeny je prispieť finančnými prostriedkami určenými na uskutočňovanie štátnej podpory starostlivosti o životné prostredie na podporu aktivít uskutočňovaných na územiach alebo v oblastiach, ktoré v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi na úseku environmentálneho práva podliehajú osobitným formám ochrany,“ uvádzajú poslanci v dôvodovej správe k novele.       

Právna norma tiež umožní poskytnutie jednorazovej dotácie, ktorá má poslúžiť na zefektívnenie odhaľovania environmentálnej trestnej činnosti a výkonu štátneho dozoru v oblasti starostlivosti o životného prostredie. Antal presadil aj zmenu, vďaka ktorej sa prostriedky fondu budú môcť použiť aj v rozpočtových rokoch nasledujúcich po roku, v ktorom boli poskytnuté.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2019
Poskytovanie prostriedkov z Environmentálneho fondu by sa mohlo upraviť
Poskytovanie finančných prostriedkov Environmentálnym fondom by sa mohlo upraviť. So zmenou počíta novela zákona o Environmentálnom fonde, ktorú predložili podpredseda Národnej rady SR Béla Bugár a poslanec Peter Antal (obaja Most-Híd) na prvú tohtoročnú schôdzu parlamentu začínajúcu 29. januára.
viac
11.09.2019
Veľký deň pre audiovizuálny priemysel na Slovensku
Národná rada SR dnes schválila vládny návrh novely zákona o Audiovizuálnom fonde. Novelizovaný zákon z dielne Ministerstva kultúry SR zvýši dotácie pre filmové projekty realizované na Slovensku a otvorí možnosti na zvyšovanie zamestnanosti v audiovizuálnom priemysle.
viac
07.10.2021
Štátne lesné pozemky sa budú môcť využívať aj na účel obnovy hradov
Lesné pozemky vo vlastníctve štátu by sa mohli využívať aj na verejnoprospešné účely spočívajúce v obnove hradu alebo torzálnej architektúry. Vyplýva to z novely zákona o ochrane pamiatkového fondu, ktorou sa mení aj zákon o lesoch.
viac
28.02.2022
Partizánske využije takmer 390 000 eur z rezervného fondu na investície
Samospráva Partizánskeho odkúpi pozemok, na ktorom plánuje postaviť kompostáreň na spracovanie biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu. Na preklenutie úveru a dotácie použije viac ako 240 000 eur z rezervného fondu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %