Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.03.2024 10:00

NSK chce založiť spoločnosť, ktorá v kraji vytvorí integrovaný dopravný systém


Ilustračná snímka, zdroj: freepik.com


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) pokračuje v príprave integrovanej dopravy na území regiónu. Krajskí poslanci budú na svojom zasadnutí 18. marca schvaľovať založenie obchodnej spoločnosti s názvom Integrovaná doprava Nitrianskeho samosprávneho kraja.


 Ako sa uvádza v materiáli určenom na rokovanie, pôjde o spoločnosť s ručením obmedzeným, jej jediným zakladateľom bude NSK.         

V prípade, ak krajské zastupiteľstvo založenie firmy schváli, jej hlavnou úlohou bude vytvorenie integrovaného dopravného systému na území Nitrianskeho kraja. Výška vkladu NSK do spoločnosti má byť 65.000 eur. Kraj chcel pôvodne založiť podnik spoločne s mestom Nitra. Mestské zastupiteľstvo však o vstupe Nitry do firmy nakoniec nerokovalo, pretože väčšina poslancov rozhodla, aby bol materiál vrátený na dopracovanie. "Z rozpravy pritom nebolo zrejmé, v čom spočíval dôvod vrátenia ani to, čo konkrétne je potrebné v materiáli dopracovať," uviedol Úrad NSK.         

Podľa NSK, zriadenie integrovaného dopravného systému prinesie cestujúcim vo verejnej doprave viaceré benefity. "Prínosom budú najmä jednotné prepravné a tarifné podmienky vo vlakoch a autobusoch, technologické novinky v podobe mobilnej aplikácie, zavedenie NFC platieb a podobne. Zároveň dôjde k rýchlejšiemu a komfortnejšiemu spojeniu v rámci regiónu aj v rámci miest, zharmonizuje sa systém verejnej dopravy a vo všeobecnosti sa zvýši kvalita poskytovaných služieb v doprave," uviedol Úrad NSK.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.01.2022
Integrovaný dopravný systém začnú testovať na území Žilina–Rajec–Kysuce
Prvá fáza testovania Integrovaného dopravného systému (IDS) v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) sa začne na území Žilina – Rajec – Kysuce. ŽSK o tom informoval na sociálnej sieti.
viac
24.03.2023
NSK začal s prípravou integrovaného dopravného systému
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) začal s prípravou integrovaného dopravného systému (IDS). Jeho cieľom je vybudovanie verejnej dopravy, v rámci ktorej bude možné na celom území kraja cestovať na jeden cestovný doklad bez ohľadu na prestupy či použité druhy dopravy.
viac
01.12.2023
V kraji už funguje osem zákazníckych centier IDS, pridajú sa k nim ďalšie štyri
Od januára čaká prímestskú autobusovú dopravu v Banskobystrickom samosprávnom kraji prechod na integrovaný dopravný systém. Ten so sebou prinesie viacero zmien a výhod, najmä pre pravidelných cestujúcich.
viac
26.03.2024
Turiec sa zapája do Integrovaného dopravného systému ŽSK
Aj Turčania budú môcť využívať výhody Integrovaného dopravného systému Žilinského samosprávneho kraja (IDS ŽSK), v ktorom s jedným lístkom cestujete vlakmi, prímestskými autobusmi, či mestskou hromadnou dopravou. Spustenie IDS ŽSK v Turci predpokladáme počas letných mesiacov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %