Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
07.12.2017 01:04

NSK plánuje dokončiť rekonštrukciu historického Župného domu


Župný dom.


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) plánuje v priebehu budúceho roka dokončiť rekonštrukciu Župného domu a získať tak priestory pre svoj úrad. Podľa slov predsedu NSK Milana Belicu je už pripravená komplexná oprava bloku D, spolu s renováciou ďalších častí pamiatkovo chráneného historického objektu.


Výsledok súťaže na dodávateľa prác momentálne preveruje Úrad pre verejné obstarávanie. Ak rozhodne, že je všetko v poriadku, práce sa budú môcť začať. „Toto obstarávanie je o to zložitejšie, že ide o chránený objekt najvyššieho stupňa. Čiže toto nemôže robiť hocikto, musia sa dodržiavať veľmi prísne podmienky, ktoré určujú pamiatkari. Preto som nikdy neváhal aj zrušiť verejné obstarávanie, pokiaľ by nebol zabezpečený potrebný výsledok,“ povedal Belica.       

Na budúci rok sa má okrem bloku D, opraviť aj priečelie Župného domu. „Teda časť A, čo sú poschodia nad sídlom kancelárie predsedu NSK,“ vysvetlil Belica. Podľa jeho slov by po ukončení rekonštrukcie malo byť v Župnom dome dostatok priestoru pre Úrad NSK, ktorého časť dnes sídli v prenajatých priestoroch.       

Ako zdôraznil, prípadné sťahovanie úradníkov nijako neohrozí fungovanie Nitrianskej galérie, ktorá v Župnom dome sídli. „Galéria zostane tu, aj so svojím riaditeľstvom. Tento priestor má 5600 štvorcových metrov, patrí k nemu aj to krídlo, ktoré je už v priestoroch nástupu ku katedrále. Je to teda dosť veľký objekt, aby sa sem vpratali tí, ktorí sem potrebujú prísť, to znamená zamestnanci kraja, a tiež aj galéria, a to aj s tými, ktorí ju riadia,“ dodal Belica.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.05.2016
Kraj vypracoval novú stratégiu zahraničných vzťahov
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce v nasledujúcich rokoch posilniť svoju spoluprácu so zahraničnými regiónmi. Tá by mala pomôcť samotnému kraju, ale aj jednotlivým obciam a inštitúciám pri ich rozvoji a realizácii rôznych cezhraničných projektov.
viac
07.12.2016
Dotácie umožnili mestu pokračovať v obnove najvýznamnejších kultúrnych pamiatok
Mesto Komárno aj v tomto roku pokračovalo v obnove Župného domu, Starej a Novej pevnosti, najvýznamnejších kultúrnych pamiatok na území mesta.
viac
15.02.2023
Obnovu kultúrneho domu a obecného úradu by mali onedlho ukončiť
V Čekovciach v okrese Krupina obnovujú kultúrny dom a obecný úrad. Obec na to získala dotáciu takmer 394.262 eur od Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry (SIEA). Uviedol to starosta Milan Gregáň.
viac
18.05.2023
NSK zvažuje kúpu budovy pre svoj úrad, do výberu sa chcú zapojiť aj poslanci
Nitriansky samosprávny kraj (NSK) chce pre svoj úrad kúpiť novú budovu. Inzerát zverejnil ešte v apríli. Predseda NSK Branislav Becík uviedol, že prišlo celkovo päť ponúk, z toho jedna na prenájom priestorov. Kraj bude podľa jeho slov zvažovať štyri, ktoré ponúkajú budovy na odkúpenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %