Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
07.02.2024 02:00

NSK podpíše memorandum s OZ Pamätník obetiam totality a holokaustu


Nitrianska kalvária. Snímka zdroj: NitraDen.sk


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) podpíše memorandum o spolupráci s občianskym združením (OZ) Pamätník obetiam totality a holokaustu Nitra. Jeho cieľom bude spolupráca pri príprave rovnomenného pamätníka, ktorý by chcelo OZ vybudovať v Nitre v lokalite Kalvária - Borina.


Krajskí poslanci na svojom pondelkovom rokovaní schválili podpis memoranda, ktorého cieľom má byť spolufinancovanie celosvetovej architektonickej súťaže na realizáciu diela. V prípade, že sa súťaž úspešne zrealizuje, NSK je podľa schváleného uznesenia pripravený poskytnúť na jej spolufinancovanie 5000 eur.         

OZ sa snaží o vybudovanie pamätníka obetiam totality a holokaustu v Nitre už dlhšie. Memorandá o spolupráci malo podpísané s NSK aj mestom Nitra už v roku 2019. "K naplneniu nedošlo pre pandémiu ochorenia COVID-19 a stratili platnosť. Keďže záujem žiadateľa o podporu vybudovania pamätníka stále trvá, záujem NSK o pomoc pri realizovaní projektu sa potvrdila uzatvorením nového memoranda s OZ," vysvetlil Úrad NSK.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2018
Trnavská župa podporí obnovu Pamätníka padlých obetí v Skalici
Kraj sa bude podieľať aj kultúrno-spoločenskom podujatí na Záhorí, ktoré sa uskutoční 6. novembra 2018 pri príležitosti stého výročia príchodu slovenskej vlády do Skalice.
viac
10.09.2019
Na židovskom cintoríne čítali mená deportovaných i záchrancov Židov
Čítaním mien deportovaných židovských obyvateľov zo Zvolena a okolia začalo v utorok dopoludnia na tamojšom židovskom cintoríne pravidelné podujatie pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia.
viac
17.10.2019
Richard Rybníček vyzýva antifašistov i kotlebovcov na minútu ticha
Centrom Trenčína budú dnes (17. 10.) znieť mená trenčianskych obetí holokaustu a 2. svetovej vojny. Ide o reakciu mesta na verejné zhromaždenie Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) na Mierovom námestí, ktoré je ohlásené od 14.00 h do 19.00 h.
viac
26.03.2022
Na bratislavskej Patrónke vznikne pamätník obetiam holokaustu
V areáli bývalej muničnej továrne na bratislavskej Patrónke v piatok poklepali základný kameň budúceho pamätníka obetiam holokaustu. Akt bol súčasťou pietnej spomienky pri príležitosti 80. výročia prvej vlny deportácií Židov zo Slovenského štátu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %