Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
24.05.2021 11:40

NSK podporí kandidatúru Nitry na titul EHMK 2026


Pohľad na Nitru.


Nitriansky samosprávny kraj (NSK) vstúpi do záujmového združenia právnických osôb s názvom Nitra 2026. Jeho cieľom je okrem vypracovania prihlášky aj celková podpora kandidatúry Nitry na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026.


Okrem samotného mesta je zakladajúcom členom združenia aj Nitrianska organizácia cestovného ruchu. Po rozhodnutí krajských poslancov doň vstupuje i NSK, ktorý môže podporiť spolufinancovaním kandidatúru mesta i konkrétne aktivity v prípade, že Nitra titul získa. „Ak by sa to podarilo, bola by to veľká vec a držíme, samozrejme, Nitre palce. Nitra má reálne šance, aby titul získala. Veď má aj z hľadiska svojej histórie významné miesto na mape Slovenska, to je každému jasné,“ skonštatoval predseda NSK Milan Belica.

Samosprávny kraj poskytne ako nový člen združenia Nitra 2026 vstupný poplatok vo výške 20 000 eur. Zároveň krajské zastupiteľstvo menovalo členov do dozornej rady združenia. „Je v záujme NSK, aby spolupracoval s mestom Nitra na projekte kandidatúry na titul EHMK 2026. Prípadné získanie titulu umožní podporu a rozvoj kultúrnych inštitúcií a podporí rozvoj kultúrneho a kreatívneho priemyslu v regióne,“ konštatuje sa v materiáli, ktorý schválili krajskí poslanci.

Podľa nitrianskeho primátora Mareka Hattasa je vstup NSK do združenia Nitra 2026 dobrou správou. „Titul Európske hlavné mesto kultúry nie je len o meste, ale o celom regióne. Myslím si, že synergia, ktorú do tohto projektu dokážeme priniesť, sa nám oplatí v tom, že titul získame a ocení to aj komisia, ktorá o jeho udelení rozhoduje,“ skonštatoval Hattas.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2017
Združenie Za silné regióny chce pomôcť vinárom nájsť cestu k zákazníkom
Pomáhať drobným vinárom pri umiestňovaní ich produkcie na trhu je jedným z mnohých zámerov občianskeho združenia Za silné regióny. Jeho hlavným cieľom je podpora domácich producentov a snaha dostať čo najviac regionálnych výrobkov na trh.
viac
08.06.2020
Nitra hľadá grafikov pre kandidatúru na EHMK 2026
Nitrianska radnica hľadá dizajnérov, ktorí vytvoria vizuálnu identitu kandidatúry na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Mestskí poslanci odsúhlasili kandidatúru mesta Nitra 13. mája, kedy na tento účel schválili aj prvý balík financií.
viac
08.07.2020
Mesto chce pri kandidatúre na titul EHMK spolupracovať s NSK
Mesto Nitra chce uzatvoriť s Nitrianskym samosprávnym krajom (NSK) memorandum o spolupráci a podpore pri kandidatúre na titul Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) 2026. Text memoranda ešte na svojom júnovom rokovaní schválili mestskí poslanci.
viac
20.10.2021
Poslanci NSK podporili zámer vybudovať novú cestu zo Zobora
Problémy s hustou dopravou a upchatými komunikáciami v nitrianskej mestskej časti Zobor by v budúcnosti mohla zmierniť nová cesta. Tá má prepojiť Zobor cez Jeleneckú a Vašinovu ulicu s výpadovkou na Zlaté Moravce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %