Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
06.04.2022 11:40

O dotáciu na obnovu domov budú môcť požiadať aj sociálne slabšie rodiny


Ilustračná snímka.


O dotáciu na obnovu domov budú môcť požiadať sociálne alebo zdravotne znevýhodnené rodiny. Na tento rok je pre ne vyčlenených 50 miliónov eur.


Vyplýva to zo zverejnených podmienok poskytnutia prostriedkov na obnovu rodinných domov z plánu obnovy na webe obnovdom.sk. Samotná výzva na obnovu bude vyhlásená v treťom štvrťroku 2022.

Do sociálne alebo zdravotne znevýhodnenej skupiny bude patriť osoba s ťažkým postihnutím, osoba, ktorá s ňou žije v jednej domácnosti alebo sa stará o postihnuté dieťa. Nárok bude mať aj osamelý rodič starajúci sa o dieťa do 18 rokov či rodina s aspoň jedným rodičom a štyrmi alebo viac deťmi.

Žiadatelia zo sociálne slabších rodín budú mať preplatených 95 percent nákladov na obnovu domu. Daň z pridanej hodnoty (DPH) z finančných prostriedkov na obnovu uhradí štát. "V extrémnom prípade stačí iba 980 eur na to, aby žiadateľ dostal 19 000 eur na obnovu svojho domu," povedal minister životného prostredia Ján Budaj. Dodal, že pri obnove je podmienkou aspoň 30-percentná úspora energií.

Štandardní žiadatelia dostanú od štátu dotáciu na obnovu vo výške 60 percent. Náklady budú preplatené až po vydokladovaní zrealizovanej obnovy alebo budú uvoľňované z účtu priebežne, doplnilo ministerstvo životného prostredia.

Obnovou sa podľa envirorezortu majú zlepšiť tepelno-technické vlastnosti domu, vymeniť neefektívne zdroje tepla a teplej vody. Realizovať sa môže napríklad zelená strecha, solárny kolektor, fotovoltický panel, nádrž na dažďovú vodu či vonkajšie žalúzie. "Záujemca bude môcť podporu využiť buď na jedno opatrenie, alebo kombináciu viacerých, podľa jeho finančných možností," uviedlo ministerstvo. Zároveň dodalo, že náklady mu budú preplatené až po vydokladovaní zrealizovanej obnovy alebo uvoľňované z účtu priebežne.

Zelená obnova rodinných domov sa bude financovať z Plánu obnovy a odolnosti SR. Do ich komplexnej obnovy pôjde z miliardového balíka 528 miliónov eur. Ambíciou projektu je podporiť minimálne 30 000 obnov rodinných domov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2017
Vyhlásenie 9. ročníka súťaže Dedina roka
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila 21. marca 2017 podmienky a pravidlá súťaže Dedina roka pre rok 2017. Spolu s Ministerstvom životného prostredia SR, Spolkom pre obnovu dediny a Združením miest a obcí Slovenska tak vyhlásila už 9. ročník národnej súťaže Dedina roka.
viac
13.01.2021
O projekt Zelenej obnovy rodinných domov je záujem
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky a Slovenská agentúra životného prostredia žiadajú verejnosť, aby vyčkala na oficiálny začiatok výzvy. Prihlasovať sa skôr, než je zverejnená výzva, nie je potrebné.
viac
12.04.2022
Na dom postavený pred rokom 2013 bude možno požiadať o dotáciu na obnovu
Osoba, ktorá postavila dom pred rokom 2013, bude môcť požiadať o dotáciu na obnovu rodinných domov. Musí v ňom tiež mať trvalé bydlisko viac ako jeden rok.
viac
11.03.2023
MŽP: Nová výzva na obnovu domov bude zverejnená 27. marca
Slovenská agentúra životného prostredia zverejnila nové podmienky pre žiadateľov o obnovu domov. Nová kompletná výzva bude zverejnená 27. marca. Záujemcovia budú môcť podávať svoje žiadosti až od konca apríla, aby mali čas na prípravu žiadosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %