Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
16.05.2016 11:26

O geotermálny vrt majú záujem Američania


Snímka zdroj: (tasr - Milan Kapusta).


O Teriakovce v okrese Prešov má záujem americký investor. Láka ho tu horúca slaná voda v útrobách zeme.


Či bude vody dostatočné množstvo, musia ešte preskúmať. Nádej tu je, lebo v susedstve je prešovská mestská časť Solivar, kde sa ťažila soľanka.       

„V katastri obce sa nachádza geotermálny vrt. Je zaujímavý tým, že bol robený asi v roku 1976 a bola tam nameraná slaná voda o teplote 129 stupňov Celzia v hĺbke 300 metrov. Momentálne americká firma robila merania, kde sa nachádzajú ložiská tejto horúcej vody, a majú záujem realizovať nový geotermálny vrt,“ uviedol starosta obce Miroslav Angelovič.       

Názov firmy neprezradil.  Uviedol však, že americká spoločnosť prejavila záujem o prenájom obecného pozemku, kde by sa to dalo realizovať. O uzatvorení zmluvy bude samospráva rokovať na najbližšom obecnom zastupiteľstve. Američania si chcú prenajať jeden obecný pozemok v Teriakovciach. Ďalšiu parcelu vlastní susedná obec Ruská Nová Ves. V tejto lokalite sa nachádzajú aj súkromné pozemky, s ich vlastníkmi musí nádejný investor tiež rokovať.      

Pokiaľ by sa potvrdilo dostatočné množstvo a vysoká teplota vody, americká firma by ju chcela využívať na výrobu elektrickej energie. Mohlo by to znamenať ďalší rozvoj obce, ktorá sa za posledné desaťročie významne rozrastá vďaka individuálnej rodinnej výstavbe.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.02.2017
V obci Horná Ves postavia bytový dom za asi 550 000 eur
V Hornej Vsi v okrese Prievidza postavia nájomný dom s 12 bytmi. Stavbu zrealizuje na vlastné náklady súkromný investor, obec ju potom plánuje odkúpiť z dotácie od Ministerstva dopravy a výstavby SR a úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania.
viac
10.07.2020
Na kúpalisku otvorili informačné centrum s regionálnym pultom
Termálne kúpalisko v Dolnej Strehovej rozšírilo v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Turistický Novohrad a Podpoľanie svoje služby o novovybudované informačné centrum. Jeho cieľom je motivovať návštevníkov akvaparku k spoznávaniu ďalších kútov Novohradu.
viac
27.09.2021
Obec Závod rokuje s BVS o možnosti zvýšiť kapacity pitnej vody
Problém s nedostatočnou kapacitou vody v Závode na Záhorí by mohol vyriešiť prevod správy obecného vodovodu do siete Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) a vybudovanie prípojky k jej potrubiam.
viac
02.02.2022
Pri Čižaticiach dosiahne geotermálny zdroj veľká vrtná súprava
Pri obci Čižatice neďaleko Košíc začali v utorok s hĺbením geotermálneho vrtu pomocou veľkej vrtnej súpravy. Schopná je dostať sa až do hĺbky 3,7 kilometra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %