Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
07.06.2024 02:10

O krajšie Slovensko sa postará takmer 10-tisíc ľudí


Ilustračná snímka


Najväčšie dobrovoľnícke podujatie na Slovensku štartuje práve dnes. Na Našom Meste, ktoré už osemnásty raz organizuje Nadácia Pontis, sa tento rok zúčastní 9 600 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok.


Svoje bežné pracovné povinnosti vymenia za maľovanie plotov, obnovu školských areálov aj náučných chodníkov, pomoc v domovoch seniorov či úpravu parkov. Spolu priložia pomocnú ruku v 42 mestách a obciach po celom Slovensku.

Podujatie Naše Mesto prepája firmy s občianskymi organizáciami, školami či miestnymi inštitúciami. Tisícky dobrovoľníkov a dobrovoľníčok im prídu pomôcť so skrášľovaním a úpravou miest, ktoré slúžia nám všetkým. „Firmy na jeden deň „zapožičajú“ svojich ľudí pre prospech verejnosti. Zamestnanci a zamestnankyne nielen pomôžu dobrej veci, ale si aj aktívne oddýchnu, rozvinú vzťahy v tíme, spoznajú nové miesta a odídu s dobrým pocitom z nezištnej pomoci,“ vraví výkonný riaditeľ Nadácie Pontis Michal Kišša.

Do najväčšieho podujatia firemného dobrovoľníctva v strednej Európe sa zapája rekordný počet 203 firiem. Okrem stálych účastníkov sú medzi nimi aj nováčikovia. „Naše Mesto je vstupná brána do firemného dobrovoľníctva, preto sme radi, že sa tento rok prihlásilo 39 firiem, ktoré to idú skúsiť prvýkrát. Nadšenci pomáhania sa zapoja do viac ako 500 užitočných aktivít od Sniny až po Stupavu,“ dodáva Michal Kišša.

Najviac ľudí sa do Nášho Mesta pridá v Bratislave a jej okolí, pomáhať sa bude aj v Trenčíne, Košiciach, Žiline, Dolnom Kubíne či Komárne. Väčšina aktivít sa udeje dnes, niektoré sa pre zlé počasie presunuli na 14. júna. Tento rok prichádza Naše Mesto i do viacerých nových lokalít. V turisticky atraktívnej Španej Doline, kde sa snažia udržiavať banské tradície, dobrovoľníci a dobrovoľníčky upravia náučný chodník aj okolie vstupu do banskej štôlne. Premiérovo sa do Nášho Mesta zapojili aj Čičmany, obec s domami vyzdobenými typickými ornamentmi. Čičmianske vzory tu vďaka dobrovoľníkom pribudnú budúci piatok na zastávkach, lavičkách, mostoch aj na obecnej bráne.

V Bratislave sa k akcii prvý raz pridáva Národný onkologický ústav – dobrovoľnícke ruky skrášlia nemocničný park v areáli a vytvoria tu príjemné miesto na trávenie času pre pacientov aj príbuzných. V Snine zase opravia koterce v útulku občianskeho združenia Chlpáčik a v Nitre pripravia dobročinný minibazár na Deň rodiny. V Seredi čakajú na ochotných pomocníkov brigáda v zámockom parku i upratovanie v kaštieli.

Dobrovoľníci a dobrovoľníčky počas Nášho Mesta z člnov vyčistia brehy vodnej nádrže Ružín aj koryto Malého Dunaja. V bývalej Pálffyho župnej záhrade v Bratislave odstránia zvyšky komunálneho a stavebného odpadu z malebnej aleje, lemovanej dvestoročnými pagaštanmi. V Čermeľskom údolí pri Košiciach upravia trať obľúbenej detskej železnice a očistia ju od buriny.

Desiatky šikovných rúk sa zapoja do záchrany kultúrnych pamiatok. Zoborský skrášľovací spolok v Nitre privíta pomocníkov pri čistení ruín najstaršieho benediktínskeho kláštora. Zapoja sa tiež do obnovy 12 hradov po celom Slovensku – od Svätého Jura až po Hanigovský hrad v Sabinovskom okrese. Zoznam všetkých aktivít v rámci podujatia Naše Mesto 2024.

Naše Mesto je najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva v strednej Európe. Tento rok sa koná už po osemnásty raz a zapája sa doň 9 600 dobrovoľníkov a dobrovoľníčok v 42 mestách a obciach po celom Slovensku. Pomôžu tak dokopy 251 občianskym organizáciám, nízkoprahovým centrám, ale aj školám či škôlkam zlepšiť ich fungovanie.

Firemných dobrovoľníkov vysiela na Naše Mesto 203 firiem a inštitúcií. Nadšených ľudí s chuťou pomáhať spoznáte aj podľa príznačných bielych tričiek s nápisom „Mám srdce na správnom MESTE“, ktorý pre podujatie vymyslel Slavomír Artim tvoriaci pod pseudonymom Dyslektik.

Inšpiráciou pre Naše Mesto bola akcia New York Cares, počas ktorej tisíce Newyorčanov spoločne upratujú a menia svoje mesto k lepšiemu.

Autor: (Zdroj: Zdroj: Nadácia Pontis, ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.12.2020
Vezmi si ma mapuje nadšencov – bojovníkov proti pohodenému odpadu
Nielen počas aktivít ako Deň zeme, Naše mesto či Svetový čistiaci deň stovky dobrovoľníkov, združených v projekte Vezmi si ma, vyhľadávali a čistili prírodu od voľne vyhodených odpadov.
viac
16.02.2022
Naše Mesto 2022 otvára prihlasovanie pre firmy aj neziskovky
Najväčšie podujatie firemného dobrovoľníctva na Slovensku – Naše Mesto spustilo prihlasovanie pre firmy a neziskovky.
viac
07.10.2023
Na problémy s rozpočtom pre rok 2024 sme upozorňovali mesiace
Republiková rada Únie miest Slovenka neočakáva, že novozvolení poslanci Národnej rady Slovenskej republiky dokážu schváliť rozpočet pre rok 2024 do konca tohto roka.
viac
02.01.2024
Prioritou mesta v roku 2024 je projekt rekonštrukcie námestia
V oblasti projektovej prípravy je pre mesto Stropkov v roku 2024 prioritou historické námestie. Podľa primátora Ondreja Brendzu samotnej výstavbe predchádza náročná príprava.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %