Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.04.2021 03:15

O mene nového mosta cez rieku Nitra rozhodne hlasovanie na internete


Nová cyklolávka cez rieku Nitra.


Na výzvu nitrianskej radnice, aby ľudia navrhli meno novej cyklistickej lávky cez rieku Nitra, prišlo viac ako 200 návrhov. Komisia zložená z poslancov a zamestnancov mesta z nich napokon vybrala tri.


O tom, ktoré z nich nakoniec nový most ponesie, rozhodne verejnosť v internetovom hlasovaní. To potrvá do pondelka 19. apríla.

Podľa komisie sú vhodné pomenovania Kalvársky most, Most nádeje a Wilsonov most. Nové premostenie rieky získa meno, ktoré dostane na sociálnej sieti najviac lajkov. „Názov Kalvársky most súvisí s umiestnením cyklistickej lávky pod nitrianskou Kalváriou. Meno Wilsonov most zasa vychádza z faktu, že lávka bude po otvorení spájať jednu z najdlhších ulíc v meste, Wilsonovo nábrežie s Nábrežím mládeže. Pomenovanie Most nádeje zasa súvisí s pandémiou. Výstavba mosta začala v prvej vlne boja s pandémiou a končí v dobe, kedy nám svitá nádej, že ju prekonáme a život sa vráti do normálu,“ vysvetlila radnica dôvody, pre ktoré do finále postúpili práve tieto tri mená.

Nová cyklolávka meria takmer 50 metrov. Náklady na jej výstavbu presiahli 1,36 milióna eur, takmer 1,3 milióna eur získalo mesto z fondov Európskej únie. Medzi menami, ktoré pre most navrhli Nitrania, boli aj názvy Kalvalinka, Kalvárka, Študentská lávka, Kalva-lavka, Pribinov most, Baikcyki, Nábrežná lávka, Lávka mládeže či Technolávka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2020
Obyvatelia navrhnú názov česko-slovenskej lávky
Slovenské Kopčany a české Mikulčice spája od októbra minulého roka nový cyklistický most. Stavba svojou unikátnosťou zaujala aj komisiu v súťaži Stavba roka 2019. O jej oficiálnom názve rozhodnú občania.
viac
12.03.2021
Názov pre novú cyklolávku navrhnú obyvatelia
Mesto Nitra spustilo v piatok výzvu, ktorej výsledkom by mali byť návrhy na pomenovanie novej cyklolávky spájajúcej Wilsonovo nábrežie s Nábrežím mládeže v Nitre.
viac
07.05.2021
Mesto hľadá názov pre nový cyklomost
Mesto Topoľčany hľadá meno pre nový cyklistický most. Radnica vyzvala ľudí, aby svoje návrhy posielali do 16. mája.
viac
25.06.2021
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta cez rieku Morava
Verejnosť môže navrhnúť názov nového cyklomosta medzi Vysokou pri Morave a Marcheggom. Budúci rok má prepojiť brehy rieky Moravy medzi Slovenskom a Rakúskom. Informuje o tom Bratislavský samosprávny kraj (BSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %