Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
03.07.2020 05:00

O osud platanov stále bojujeme


Kontrola platanov. Autor snímky: (S. OSUSKÝ).


Vzácne platany pri vstupe do Zámockého parku v Malackách opätovne skontrolovali arboristi. Meranie nadviazalo na predošlé expertízne posudky a jeho záver rozhodne o ich ošetrení alebo výrube.


Platany z Pállfyovskej aleje majú pre Malacky obrovskú kultúrnu a spoločenskú hodnotu, ich zdravotný stav si však vyžaduje zvýšenú pozornosť odborníkov. V polovici apríla tohto roku sme verejnosť informovali o výsledkoch prvých kontrol. Dva posudky nezávisle od seba preukázali na kmeňoch oboch stromov rovnaké poškodenia, predovšetkým výrazné praskliny, narušenia drevokaznými hubami či množstvo výletových otvorov vtákov. Nezhodovali sa však vo verdikte o budúcnosti týchto dôležitých drevín. Prvý platan, ktorý sa nachádza pri chodníku bližšie k zámku, odporučili odborníci spevniť väzbou a odľahčiť od infikovaných konárov. Prístrojový tomograf tiež určil jeho stav za vyhovujúci. Druhý platan, ktorý stojí v tesnej blízkosti reštaurácie, mal byť podľa arboristov životaschopný aj po radikálnej redukcii koruny. Posudok z prístrojovej tomografie však zhodnotil druhý strom ako rizikový a odporúčal jeho úplný výrub.

Referentka správy zelene Mestského úradu v Malackách Jana Bačová oslovila s prosbou o opakované preverenie stavu stromov aj odborníkov z Českej republiky. Tí, kvôli zatvoreným hraniciam, navštívili Zámocký park len nedávno, aby vykonali merania pomocou kvalitnejších prístrojov s viacerými senzormi a presnejším 3D zobrazením. „Našou prioritou je stromy v parku zachovať. Skôr, než ich vyrúbeme, musíme mať istotu, že je to nevyhnutné. Obrátili sme sa preto na odborníkov, aby nám platany ešte raz posúdili. Zároveň sme nechali skontrolovať aj jeden brest,“ vysvetlila J. Bačová.

Odborný revízny posudok a stanovisko bude mať radnica v rukách v priebehu nasledujúceho mesiaca. Všetky navrhnuté úpravy vykoná arboristická firma do konca tohto roka.

Autor: (L. WERNEROVÁ, msú)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.05.2017
Trnava má už málo miesta na výsadbu nových stromov
V Trnave sa začína prejavovať nedostatok miesta na výsadbu nových stromov na mestských pozemkoch. Mohutná výsadba v uplynulých troch rokoch takmer vyčerpala možnosti sadiť ďalšie dreviny na plochách, ktoré má samospráva vo vlastníctve. Preto sa radnica začala obzerať po alternatívach.
viac
23.11.2018
V Zámockom parku pribudnú nové stromy
Javor, borovica, dub, lipa, hrab – to sú stromy, ktoré sa ešte do konca roka vysadia v Zámockom parku. Mesto Malacky bolo úspešné v projekte Zelené obce Slovenska, vďaka čomu získalo 16 tisíc € na novú zeleň.
viac
19.06.2020
Z peňazí za výrub stromov mesto vybuduje park v Kanaši
Za výrub stromov v súvislosti s výstavbou severného obchvatu Prešova získalo mesto Veľký Šariš od Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) 1,8 milióna eur. Peniaze chce použiť na viaceré projekty.
viac
04.11.2020
Mesto vysadilo v Horskom parku tisíce nových sadeníc
Hlavné mesto Bratislava vysadilo uplynulý víkend v Horskom parku tisíce nových sadeníc. Počas novembra by mali pribudnúť aj ďalšie stromy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %