Nedeľa 19.05.2024
Dnes má meniny 
Gertrúda
°C
12.10.2020 10:05

O participatívnych projektoch hlasujú Hlohovčania výlučne elektronicky


Ilustračná snímka, zdroj: acs


Mesto Hlohovec nezrušilo ani v čase pandémie ochorenia COVID-19 proces participatívneho rozpočtu a na nápady a zadania od obyvateľov, ktoré sa budú realizovať v roku 2021, počíta so sumou 60-tis. eur.


O tom, na ktoré projekty sa prostriedky použijú, aktuálne do 14. októbra hlasujú Hlohovčania výhradne elektronickou formou. Informoval o tom referent pre stratégie, koncepcie, dáta a participáciu na radnici Matúš Lukačovič.       

"Výlučne elektronické hlasovanie sme zaviedli prvýkrát vlani a osvedčilo sa nám. Ľudia na webovej stránke mesta vyberú dva až tri nápady a zadania a im pridelia svoje hlasy. Takto sa eliminovalo občasné duplicitné hlasovanie v predchádzajúcich ročníkoch, keď niektorí hlasovali aj na papieri, aj elektronicky," uviedol Lukačovič pre TASR. Pre tých, ktorí nemajú doma internet alebo počítač, pripravilo mesto možnosť zapojiť sa na počítačoch v mestskej knižnici.       

Proces 5. ročníka participatívneho rozpočtu v Hlohovci sa začal jarným podávaním občianskych projektov a zadaní pre mesto, v závere septembra pokračoval ich verejnou prezentáciou. V tomto roku sa zišli dohromady tri desiatky nápadov, do hlasovania postúpilo 14, ktoré splnili kritériá realizovateľnosti. Pre kategóriu občianske projekty, ktoré realizujú sami Hlohovčania, je vyčlenených 20.000 eur, na jeden najviac 5000 eur, pre kategóriu zadania má radnica 40.000 eur.       

Hlohovčania v tomto roku navrhli, že sa budú podieľať na realizácii detskej lezeckej steny, malého oddychového priestoru pri umeleckej škole, edukačného chodníka s orientáciou na včely a včelárstvo, verejnej skúšobne pre mladých hudobníkov, skladu potravinovej pomoci či šachových stolíkov v zámockom parku alebo na hrádzi. Medzi zadaniami pre mesto sú v hlasovaní lezecká stena pre dospelých, obnova skateparku i hravé značenia na detskom ihrisku, vybudovanie vonkajších ohnísk. Hlohovčania rozhodnú, či podporia aj návrh obnoviť historické súsošie so sochou sv. Rochusa pri kostole v centre Hlohovca alebo vznikne bronzový model synagógy ako pripomienka niekdajšej židovskej architektúry v meste.       

Tohtoročné úspešné projekty, o ktorých rozhodli Hlohovčania vlani, sa podľa Lukačoviča postupne realizujú. "Občianske projekty počas celého roka, realizácia zadaní pre mesto ako obnova športoviska či inštalácia osvetlenia Kostola sv. Michala sa pre koronakrízu posunuli na jeseň," doplnil Lukačovič.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.06.2016
Verejnosť rozhodne o podpore komunitných projektov sms hlasovaním
Z dovedna 18 menších projektov na zveľadenie komunitného života v Partizánskom budú môcť Partizánčania vybrať sms hlasovaním tie, ktoré samospráva mesta podporí dotáciou zo svojho rozpočtu.
viac
27.07.2018
Hlasujte za naj komunitné projekty
Bratislavský samosprávny kraj po prvý raz v histórii spustil projekt participatívneho rozpočtu. O štvrť milióna eur môžu ľudia rozhodovať od dnes na stránke www.rozhodni-bsk.sk.
viac
14.05.2019
Do verejného hlasovania za okres Ilava postúpilo osem jedinečných projektov
Do polovice mája budú v jednotlivých okresoch prebiehať verejné zvažovania projektov, v ktorých jednotlivé subjekty žiadajú o finančnú podporu v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu (PaKR) TSK. Počas druhého májového piatku bolo do hlasovania posunutých 8 originálnych zámerov z okresu Ilava.
viac
08.06.2021
TSK podporí v rámci participatívneho komunitného rozpočtu 53 projektov
O hlasy verejnosti bojovalo počas dvoch týždňov 80 projektov, podmienkou na úspešnú realizáciu bol zisk minimálne 150 hlasov. Do hlasovania prišlo rekordných viac ako 19 tisíc hlasov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %