Utorok 22.10.2024
Dnes má meniny 
Sergej
°C
31.07.2023 04:15

O titul Strom roka zabojuje aj dub sivozelený v Melčiciach-Lieskovom


Dub sivozelený. Snímka zdroj: (FB / Nadácia Ekopolis).


Dub sivozelený v areáli Základnej školy s materskou školou Jána Smreka v obci Melčice-Lieskové v Trenčianskom okrese je jedným z 12 stromov, ktoré sa v tomto roku budú uchádzať o titul Strom roka.


Je jediným stromom z Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), ktorý postúpil do elitného tucta prestížnej súťaže Nadácie Ekopolis. Informovala o tom Barbora Jánošková z komunikačného oddelenia Úradu TSK.

Veku duba sivozeleného je asi 270 rokov, zasadila ho pravdepodobne rodina Žambokrétyovcov pri svojom kaštieli v bývalých Malých Žabokrekoch, ktoré sú v súčasnosti časťou Lieskového. Po roku 1900 prešiel do starostlivosti trenčianskeho župana baróna Júliusa Szálavského, o 60 rokov neskôr pod parkom vybudovali budovy základnej školy. V priebehu rokov sa z duba sivozeleného stal majestátny strom vyžarujúci silu, jedinečnosť, húževnatosť a pokoj. Dub sivozelený je u nás zákonom chránený.

Anketu Strom roka organizuje Nadácia Ekopolis, medzi sebou súperia tie najzaujímavejšie stromy z celého Slovenska a rozpovedajú svoje výnimočné príbehy. Verejnosť môže v ankete hlasovať od 1. júla do 30. septembra na webovej stránke nadácie, prostredníctvom originálneho hlasovacieho lístka, formou SMS správy alebo na sociálnej sieti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.07.2020
Poznáme 12 finalistov ankety Strom roka 2020. Hlasovanie odštartovalo!
Aj v osemnástom ročníku súťaže stromov zabojuje o prestížny titul i odborné ošetrenie 12 finalistov z celého Slovenska. Patronát nad anketou drží už deväť rokov známy spevák, Peter Lipa.
viac
14.10.2022
Stromom roka sa stal Dračí dub z Lozorna
Stromom roka sa stal Dračí dub z Lozorna. Od verejnosti získal 5916 hlasov. Na jar bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka. Informovala o tom Martina Ragalová Hromadová z Nadácie Ekopolis. Anketa Strom roka slávi tento rok 20. výročie.
viac
01.02.2023
Dračí dub z Lozorna začína zbierať hlasy v ankete Európsky strom roka
Slovenský strom roka 2022 – Dračí dub z Lozorna sa od stredy do konca februára uchádza o hlasy v celoeurópskej ankete. Slovenského "reprezentanta" možno podporiť hlasovaním na stránke treeoftheyear.org.
viac
31.03.2023
Dračí dub z Lozorna získal druhé miesto v ankete Európsky strom roka 2023
Môžeme sa pýšiť druhým najkrajším stromov v Európe. Dračí dub z Lozorna skončil na striebornej priečke v súťaži Európsky strom roka 2023. Prvé miesto získal Dub Fabrykant z Poľska a tretie miesto obsadila jabloň z Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.42 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.00 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.58 %