Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.10.2018 04:55

O týždeň sa v Prešove začína festival Pocity film 2018


Pocity film 2018


Filmový festival Pocity Film 2018 sa uskutoční v prešovských kinách a kluboch od 9. do 14. októbra po deviatykrát. Diváci sa môžu tešiť na slovenské i zahraničné filmy, ocenené na mnohých prestížnych festivaloch. Premietať sa bude v Cinemaxe a v Kine Scala, kde vybrané filmy uvedú atraktívni hostia.


Prvé dva festivalové dni sa odohrajú v prešovskom multiplexe, kde sa premietne šesť filmov. Festival otvorí snímka Foxtrot izraelského režiséra Samouela Maoza. Foxtrot je tanec, pri ktorom sa tanečník vracia na miesto, z ktorého vyšiel, zároveň je to aj názov kontrolného stanovišťa, kde štyria izraelskí mladíci trávia svoju vojenskú službu, pri ktorej sa nudná absurdita môže vplyvom automatizovanej propagandy kedykoľvek zmeniť na tragédiu. V Izraeli snímka vyhrala osem domácich filmových cien Ophir, a stala se tak národným kandidátom na Oscara, aj keď ministerka kultúry film označila za hanobenie najmorálnejšej armády na svete a príklad počinu, ktorý by nemal od štátu dostávať finančnú podporu. “Podobné výbuchy zlosti konzervatívnych politikov, kritizujúcich dielo, ktoré väčšinou ani nevideli, môžu divákom slúžiť skôr ako doporučenie a znak toho, že sa do kín dostal film provokujúci a podnecujúci vlastné kritické myslenie. Foxtrot ale viac než politickú kritiku ponúka fresku života plnú symbolov a metafor, ktorú autor predkladá z rozprávačkou vynaliezavosťou a vizuálnou podmanivosťou a sledovať tento film je fascinujúcim zážitkom” priblížila umelecká riatiteľka festivalu Pocity Film Nina Šilanová.

Slovenské zastúpenie

Ani tento rok nebude na festivale chýbať slovenská kinematografia. Svoje zastúpenie tu bude mať nový hraný film Pivnica Igora Vološina, ktorý vznikol v česko-slovensko-ruskej produkcii a kde hlavnú úlohu stvárnil Jean-Marc Barr ako otec pátrajúci po svojej zmiznutej dcére.

Slovenský dokumentárny film má stále vysoké kvality, o čom svedčí aj najnovší film Mareka Kuboša, ktorý nakrútil svoj Posledný autoportrét po dlhých 14 rokoch pauzy. Prostredníctvom svojich dokončených, ale aj nezrealizovaných diel predstavuje ojedinelú úprimnú spoveď o tom, prečo veľmi vážne rozmýšľa nad ukončením na poli autorského dokumentu. Spolu s mnohými, dnes už etablovanými, slovenskými filmármi, ale aj ľuďmi z jeho skorších filmov, sa snaží nájsť̌ na svoje neľahké otázky nie jednoduché odpovede. Marek Kuboš film uvedie osobne spolu so strihačom, prešovčanom Radoslavom Dúbravským. Súčasťou projekcie je aj najnovší krátky film Martina Snopeka Monštrum.

Dokumentárny film zastúpi aj vynikajúco spracovaný film Válek režiséra Patrika Lančariča.

Básnik a politik Miroslav Válek je dodnes je považovaný za jednu z najrozporuplnejších postáv slovenského kultúrneho a spoločenského prostredia, spojenú s mnohými legendami a kontroverziami. Základným východiskom filmu je Válkov vnútorný rozpor. Rozpor medzi Válkom básnikom a Válkom politikom. Rozpor medzi intímnym a verejným a naopak. Film uvedie filmový teoretik Martin Kaňuch.

Len pár dní po celoslovenskej premiére prinesie festival do kina Scala aj najnovší film Pavla Barabáša, ktorý tentokrát vymenil slovenské veľhory za amazonské pralesy. V dokumentárnom filme Tieň jaguára sa štyria priatelia vybrali proti prúdu amazonských riek na neistú cestu aby navštívili kmeň jedných z posledných prírodných indiánov na tejto planéte, ktorí im umožnili spoznať a autenticky zachytiť jednoduchosť ich bytia a priniesť tak dôležité poznanie.

Každý filmár nejako musel začínať a aj preto dáva festival Pocity každoročne možnosť mladým tvorcom na prezentáciu svojej tvorby. Sobota popoludní bude preto patriť práve im. Vo vybranom bloku uvedieme desať krátkometrážnych filmov mladých filmárov, ktorí prihlásili svoje diela na filmový festival. “Veríme, že aj týmto spôsobom podporíme mladých ľudí, aby pokračovali v tom, čo robia, aby dostali priestor na prezentáciu svojich filmov a zároveň aj na kritiku a konfrontáciu s ostatnými filmármi,” uviedla Šilanová. Okrem toho na festivale uvedú aj jeden stredometrážny film Zabudni, ktorý nakrútil Igor Kasala, herec z Divadla Jonáša Záborského. Na realizácii filmu sa podieľali ochotníci z Prešova, Kapušian a Kendíc a zaujímavosťou je, že postsynchróny nahovorili profesionálni herci z Prešova.

Súčasťou festivalu Pocity film 2018 bude aj malá výstava filmových plagátov, ktorá bude nainštalovaná v kinosále Kina Scala a ktorú pripravili študenti Strednej umeleckej školy v Prešove pod vedením pedagóga Petra Varchoľa. Študenti svojimi plagátmi vzdali hold dvom významným režisérom, ktorí tento rok opustili filmársky svet - Milošovi Formanovi a Jurajovi Herzovi.

Festival sa koná pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej.

Festival finančne podporili: Audiovizuálny fond, Mesto Prešov, Prešovský samosprávny kraj, Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Región Šariš, Milk Agro, Tangram.

Poľské filmy prinášame v rámci podujatia: III. Poľské dni v Prešove v spolupráci s Poľský inštitút v Bratislave / Instytut Polski w Bratysławie.

Autor: pocityfilm.sk


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.10.2018
Cześć, Prešov
Prešov sa stal dejiskom III. Poľských dní. Počas troch týždňov sa Poliaci budú prezentovať na koncertoch, výstavách či workshopoch.
viac
01.10.2019
Pocity film 2019 prichádza do Prešova desiatykrát
Desiaty ročník prešovského filmového festivalu POCITY prinesie výber kvalitnej svetovej aj domácej kinematografie, stretnutia s filmovými osobnosťami aj sprievodné podujatia. Festival sa bude konať od 7. do 13. októbra v Kine Scala, Cinemaxe a po novom aj v klube Stromoradie.
viac
06.10.2020
Filmový festival Pocity Film 2020 sa napriek obmedzeniam uskutoční
Jedenásty ročník filmového festivalu POCITY FILM sa napriek prísnym obmedzeniam a zmenám v programe uskutoční v plánovanom termíne. Festival sa bude konať od 8. do 13. októbra vo veľkokapacitných premietacích sálach Kina Scala a multiplexu Cinemax.
viac
01.10.2021
V stredu sa začína 12. ročník filmového festivalu POCITY
V poradí 12. ročník prešovského filmového festivalu POCITY prinesie výber svetovej a domácej kinematografie, stretnutia s osobnosťami, ale aj ďalšími formami umenia. Festival sa bude konať od 7. do 13. októbra v Kine Scala, v Cinemaxe Novum, v sklade hudby Stromoradie či v kaviarni Christiania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %