Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
04.10.2023 01:13

O týždeň sa začína Medzinárodný festival horských filmov, uvedú 60 snímok


Ilustračný plagát


Pod Tatrami sa o niekoľko dní začína 31. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov. Riaditeľka festivalu Mária Hámorová v stredu na tlačovej konferencii informovala, že tradičné podujatie sa začína o týždeň v stredu 11. októbra a vyvrcholí v nedeľu 15. októbra.


Po troch rokoch nebude v online forme, všetkých takmer 60 filmov uvidia diváci v 16 blokoch naživo. "Do predvýberu festivalovej súťaže sa prihlásilo 920 filmov vrátane tých cez FilmFreeway, polovica z nich však nebola vôbec s horskou tematikou. Napokon prešlo 105 filmov z 23 krajín sveta a do filmovej súťaže postúpilo 56 filmov zo 14 krajín. Čaká nás taký festivalový maratón, až 1822 filmových minút," uviedla Hámorová s tým, že v súťaži je aj deväť slovenských snímok. Diváci okrem toho uvidia aj nesúťažný film Everest - od hladiny mora na vrchol, ktorý mapuje legendárny príbeh Tima Macartneyho-Snapea. Témy aktuálneho ročníka sú najmä horolezectvo, skalné lezenie, jaskyniarstvo, lyžovanie, skialpinizmus, tzv. skimountaineering a freeride. Snímky bude hodnotiť porota v zložení Aldo Audisio z Talianska, Michael Dillon z Austrálie a Daniel Buriac z Rumunska.         

"Premietať budeme naživo vo veľkej zasadačke Mestského úradu a v Kine Tatran v Poprade, v Kine Iskra v Kežmarku a tiež v Kine Mier v Spišskej Novej Vsi," doplnila Hámorová s tým, že okrem premietania sú pripravené aj tradičné besedy s hosťami festivalu. Do Popradu tentoraz zavíta poľský skialpinista Andrzej Bargiel, britsko-americká horolezkyňa a výskumníčka Vanessa O'Brien a manželský horolezecký pár Nives Meroi a Romano Benet. Svoje himalájske dobrodružstvo z tohto roka odprezentuje aj slovenský horolezec Peter Hámor.         

"Súčasťou festivalu bude opäť aj výstava, tento raz predstavíme tvorbu Mareka Kopnického. Súčasťou expozície pod názvom Čakanie na svetlo tvorí 20 jeho obľúbených krajinárskych fotografií, väčšina je z blízkeho okolia Vysokých Tatier a Slovenska," upozornila Hámorová.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2017
Súťaže 25. ročníka festivalu horských filmov sa zúčastní 52 snímok
Súťaže jubilejného 25. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF), ktorý štartuje v stredu 11. októbra v Poprade, sa zúčastní 52 filmov z 20 krajín.
viac
05.04.2018
Zmeníme sa my či príroda?
45. ročník festivalu EKOTOPFILM - ENVIROFILM poukazuje na spoločenské zmeny. Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm – Envirofilm 2018 pozýva na svoj jubilejný 45. ročník do Bratislavy a Banskej Bystrice.
viac
10.08.2019
Festival Cinematik dá priestor čarodejniciam a portugalským filmom
Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany sa bude konať od 10. do 15. septembra. Jeho štrnásty ročník okrem dvoch hlavných súťaží Meeting Point Europe a Cinematik.doc prinesie aj osem nesúťažných sekcií. Viaceré z uvádzaných filmov budú mať na festivale svoju slovenskú premiéru.
viac
27.09.2019
Agrofilm dozrel a opäť prináša bohatú úrodu
Medzinárodný filmový festival Agrofilm slávnostne otvoria v pondelok 30. septembra 2019 o 10,00 hod. na pôde jeho organizátora NPPC v Lužiankach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %