Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.02.2017 12:31

O vypracovanie projektu obnovy hradieb nemal nikto záujem


Snímka zdroj: (MsÚ).


Ani jeden záujemca nereagoval na výzvu trnavskej radnice predložiť cenovú ponuku na vypracovanie projektovej dokumentácie obnovy stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. Mesto zverejnilo výzvu s uzávierkou 3. februára, odozva však bola nulová.


Podľa hovorcu Trnavy Pavla Tomašoviča radnica preto zvažuje, ako uviedol, že projektovú dokumentáciu pripraví vo vlastnej réžii a následne vyhlási výberové konanie na realizáciu prác. Ide o rekonštrukciu najmenej zachovanej časti unikátneho fortifikačného systému v dĺžke zhruba 300 metrov - od fortne pri Bazilike sv. Mikuláša po mestský amfiteáter. Komplikáciou je, že v tomto úseku hradby z vnútornej strany lemujú pozemky vo vlastníctve súkromných osôb, v niektorých prípadoch i samotné mestské opevnenie leží na súkromných pozemkoch. Preto komplexná obnova môže byť zrealizovaná až po majetkovoprávnom usporiadaní a mesto má zámer obnoviť hradby teraz iba z vonkajšej strany.      

Po obnove plánuje radnica prezentovať hradobný múr, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, nasvietením. Na tento účel sa začal realizovať výrub viac ako 200 stromov a kríkov na svahu pod hradbami, čo vyvolalo nepriaznivú odozvu obyvateľov nielen frekventovanej Hlbokej ulice, ale celého mesta. Po vyvolaní podpisovej akcie sa primátor Peter Bročka rozhodol výrub pozastaviť a dať vypracovať dodatočný statický posudok, nakoľko obavy zo zosuvu svahu boli jedným z argumentov petície. Zároveň prisľúbil náhradnú výsadbu stromov na Hlbokej ulici, ale s vhodnejším umiestnením.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.01.2018
Na obnovu stredovekých hradieb na Hlbokej získalo mesto dotáciu
Mesto Trnava dostane od Ministerstva kultúry SR v rámci dotácií z programu Obnovme si svoj dom 163 245 eur na opravu posledného celistvého úseku stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. S prácami začne už v najbližšom období, trvať by mali do roku 2019.
viac
29.06.2020
Trnava získala 25 000 eur na obnovenie časti opevnenia
Mesto Trnava získalo finančnú podporu vo výške 25 000 eur z Ministerstva kultúry SR. To financie pridelilo v rámci programu Obnovme si svoj dom. Vyplýva to z informácií zverejnených v Centrálnom registri zmlúv.
viac
21.06.2021
V Trnave pilujú stromovú aleju na Rybníkovej ulici
Trnavská radnica začala počas víkendu s výrubom podstatnej časti stromov v najstaršej a jednej z mála kompaktných stromových alejí v meste. Podľa už skôr zverejnených zámerov má byť zlikvidovaných 59 topoľov bielych z celkového počtu 98. Stromy majú zhruba 70 rokov a lemovali rušnú Rybníkovú ulicu.
viac
13.07.2021
Projekt Agátka na Družbe počíta s 280-metrovým umelým potokom
Mesto Trnava sa chystá na ďalšiu z revitalizácií vnútroblokov, v rámci ktorej modernizuje sídliskové priestory postupne vo všetkých obytných štvrtiach mesta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %