Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
09.03.2017 02:10

O zálohovaní plastových fliaš a plechoviek envirorezort neuvažuje


Ilustračná snímka.


Veľká Británia, podobne ako pred ňou aj jednotlivé štáty EÚ, vášnivo diskutuje o zálohovaní plastových fliaš a plechoviek. Ako túto diskusiu vníma Ministerstvo životného prostredia SR?


„Efektívny zber triedených zložiek, konkrétne PET fliaš a plechoviek, môže byť rovnako účinný ako ich zálohovanie,“ odpovedal Obecným novinám hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák. „O možnosti ich zálohovania sa aj u nás hovorí už roky. Myšlienka však vždy stroskotala na výhradách ekonomickej náročnosti pre výrobcov a distribútorov.“

V praxi zálohovanie znamená, že zákazník by pri nákupe nápoja v plechovke alebo fľaši zaplatil drobnú sumu ako zálohu a peniaze dostal naspäť po tom, keď prázdne nápojové obaly prinesie na zberné miesto. Tak to funguje vo viacerých západoeurópskych štátoch, ale aj v Chorvátsku či v Estónsku. Tam obhajcovia povinného zálohovania, ale aj jeho zástancovia na Slovensku argumentujú nielen čistejšími verejnými priestranstvami, ale tiež efektívnejším triedením odpadu a zvýšením miery recyklácie.

„Prijatím nového zákona o odpadoch nateraz nastavilo MŽP taký systém triedených zložiek komunálnych odpadov, ktorý je výhodný pre občanov,“ uzatvoril pohľad envirezortu na túto otázku T. Ferenčák. „Čím viac odpadu občan vytriedi, tým menej zmesového odpadu mu vznikne. A to by sa malo odraziť aj na znížení platieb za odvoz zmesového komunálneho odpadu.“

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.03.2017
Envirorezort: Kľúčové pri komunálnych odpadoch je ich triedenie a recyklácia
„Pre Slovensko bude dôležité pri nastavovaní nových cieľov v odpadovom hospodárstve do roku 2030 zohľadniť ekonomické, hospodárske, sociálno-spoločenské a environmentálne aspekty,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na otázku Obecných novín.
viac
11.04.2017
Tak vlani triedili vo Vranove nad Topľou
V minulom roku vyzbierali vo Vranove nad Topľou 7125 ton zmiešaného komunálneho odpadu, čo je o 35 ton viac ako v roku 2015. Zároveň vytriedili aj 337 ton papiera, skla a plastov, čo je o 32 ton viac ako v roku 2015.
viac
10.05.2017
Prevážame vzduch. Ak PET fľašu, škatuľu alebo plechovku nezošliapneme
Pri kontajneroch na triedený odpad sa s tým stretávame často. Nestlačené PET fľaše, plechovky z pív, nápojové kartóny, prípadne obrovské neskladné kusy polystyrénu často zmenšia možnosti kontajnera a neraz doň – v skutočnosti iba z polovice naplneného – už viac nevpraceme.
viac
09.11.2017
Presadí envirorezort postupne rastúci „skládkovací“ poplatok 46 eur za tonu?
Z Ministerstva životného prostredia (MŽP) prenikla informácia, že envirorezort po viac ako deviatich mesiacoch príprav navrhuje razantné zvýšenie poplatku za skládky komunálnych odpadov. Do parlamentu by mal byť návrh predložený začiatkom budúceho roka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %