Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.01.2021 08:05

Obce Kľak a Ostrý Grúň si 76. výročie „krvavej nedele“ pripomenú len symbolicky


Kľak - pomník obetiam SNP. Snímka zdroj: Geocaching.sk


Spomienku na 148 obetí tragickej udalosti v Kľakovskej doline známej ako „krvavá nedeľa“ si v obciach Kľak a Ostrý Grúň pre pandémiu nového koronavírus uctia len symbolicky.


 Ako pre TASR potvrdili starostovia oboch obcí, pietne zhromaždenia sú zrušené a obce najvyšším ústavným činiteľom neposielali žiadne oficiálne pozvánky.       

„Spomienku si uctíme nezvyčajným spôsobom. Ľudia budú môcť zapáliť sviečku obetiam v oknách svojich rodinných domov alebo individuálne pri pamätníku,“ uviedol starosta Kľaku Ľuboš Haring. Obec pripraví aj reláciu, ktorú odvysiela v miestnom rozhlase. Pre starších občanov vytvorí pietne miesto v strede obce, aby nemuseli chodiť až k miestu, kde udalosti z 21. januára 1945 pripomína pamätník.       

Pietne zhromaždenie je pre platné nariadenia súvisiace s pandémiou zrušené aj v obci Ostrý Grúň. „S poslancami obce zapálime sviece a položíme veniec. Pamätníky pripravíme tak, aby boli ľuďom dostupné, avšak len individuálne,“ potvrdil starosta obce Ostrý Grúň Július Remenár.       

Tragické udalosti v Kľakovskej doline sa odohrali 21. januára 1945, dôvodom mala byť pomoc miestnych obyvateľov partizánskym skupinám. Na obce Ostrý Grúň a Kľak zaútočila protipartizánska jednotka Edelweiss spolu s príslušníkmi Pohotovostných oddielov Hlinkových gárd a jednotkou Heimatschutzu. Počas útoku zavraždili 148 ľudí (z toho 56 žien a 38 detí) a vypálili 144 domov. Najmladšia obeť mala tri mesiace, najstaršia 89 rokov.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2018
V Dargovskom priesmyku pri Košiciach si uctili padlých hrdinov SNP
Dargovský priesmyk pri Košiciach bol podľa podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho (Smer-SD) počas bojov druhej svetovej vojny strategickým miestom a má špeciálne postavenie nielen v dejinách kraja, ale celého Slovenska.
viac
10.01.2020
Obce pod Vtáčnikom si pripomenú najkrutejšie udalosti svojich dejín
Obce Kľak a Ostrý Grúň v okrese Žarnovica si pripomenú krvavé udalosti spred 75 rokov, keď boli za pomoc partizánskym skupinám pôsobiacim v pohorí Vtáčnika počas Slovenského národného povstania (SNP) vypálené a mnohí obyvatelia týchto dedín boli zavraždení.
viac
10.08.2020
V meste si Dňom bielych ruží pripomínajú obete banských tragédií
Životy 20 baníkov a banských záchranárov si vyžiadal 10. augusta 2009 výbuch v handlovskej bani.
viac
23.01.2023
V obciach Kľak a Ostrý Grúň si pripomenuli udalosti Krvavej nedele z roku 1945
V obciach Kľak a Ostrý Grúň v okrese Žarnovica si v nedeľu pripomínali udalosti z januára 1945, keď pri vypálení obcí nacistami prišlo o život 148 ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %