Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
12.08.2021 01:30

Obce Kližská Nemá a Gönyű z Maďarska pozývajú na spoločný festival


Pozvánka.


Obec Klížska Nemá v spolupráci s obcou Gönyű z Maďarska realizuje projekt s názvom „Spoločný život Gönyű a Kolozsnéma“.


Projekt SKHU/WETA/1901/4.1/126 z Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko z Fondu malých projektov pre západný región je financovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 37 941,45 eur a vlastných zdrojov partnerov projektu.

Hlavný partner projektu: Obec Gönyű (HU, www.gonyu.hu)

Cezhraničný partner: Obec Klížska Nemu (SK, www.klizskanema.sk)

Realizácia projektu začala 1. septembra 2020 a bude trvať do 31. 8. 2021.

V rámci projektu budú obce spoločne organizovať dvojdňový Podunajský festival. V prvý deň Podunajského festivalu (14. augusta 2021) sa bude konať festival v obci Klížska Nemá a 15. augusta v obci Gönyű. Na festivale sa predstavia z oboch strán hranice miestne folklórne súbory, detské súbory, nájdete tu remeselnú a vínnu uličku, miestne gastrovýrobky, súťaž vo varení guláša, účastníkov festivalu budú zabávať interpreti zo Slovenska a Maďarska.

Hlavným cieľom projektu je udržiavanie a rozširovanie cezhraničnej spolupráce orgánov verejnej správy a spolupráce medzi obyvateľmi pohraničných regiónov a zachovávanie tradícií. Festival prispeje k zachovávaniu miestnej kultúry, k zbližovaniu miestneho obyvateľstva, miestnych komunít a hospodárskych subjektov z oboch strán hranice.

Spolupráca medzi obcami Gönyű a Klížská Nemá má dlhodobú tradíciu. Obe obce boli v minulosti známe ako lodnícke obce, narodili sa tu výnimoční lodníci. Spoločný dunajský prístav a spoločné dejiny spojili aj obyvateľov týchto obcí. Počas výmeny obyvateľstva po druhej svetovej vojne vysťahovalci z Klížskej Nemej svoj nový domov našli práve v obci Gönyű. Cieľom projektu je udržovať a prehlbovať vzťahy a spoluprácu medzi obyvateľmi oboch komunít.

Výsledkom projektu by mala byť užšia spolupráca v nasledujúcich rokoch medzi obcami, podpora cezhraničnej spolupráce, ktorá zohráva kľúčovú úlohu rozvoja obývateľnosti ako aj hospodárskeho, sociálneho života v prihraničných regiónoch.

Hore uvedené informácie o projekte nereprezentujú oficiálne stanovisko Európskej únie. (Podrobné informácie o programe sa nachádzajú na stránke www.skhu.euwww.rdvegtc-spf.eu).

 

Autor: (Anita VIOLOVÁ, projektová manažérka)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2021
Na projekty spolupráce s Maďarskom môžu uchádzači získať až 50 000 eur
Miestne samosprávy, školy, cirkvi aj neziskové organizácie môžu ešte tento mesiac žiadať o finančný príspevok z Fondu malých projektov v rámci Programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Maďarsko. Jeden projekt má šancu získať od 20 000 do 50 000 eur.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
09.08.2021
Vo Fiľakove rozbiehajú projekt Spoločné kroky ku digitalizácii
Podniky z Novohradu a župy Nógrád rozbiehajú spoločnými krokmi svoje aktivity smerujúce ku digitalizácii v rámci Akčného plánu zamestnanosti programu Interreg SKHU (TAPE – BETWEEN R2 and M3).
viac
18.08.2021
VII. Výzva Euroregión Tatry na realizáciu individuálnych mikroprojektov
Zväzok Euroregión „Tatry“ vyhlásil VII. výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na realizáciu individuálnych mikroprojektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %