Sobota 04.05.2024
Dnes má meniny 
Florián
°C
28.06.2018 10:00

Obce Mikroregiónu Adela získali 1500 malých kompostérov


Ilustračná snímka


Približne 1500 kompostérov začnú v najbližších mesiacoch využívať obyvatelia ôsmich obcí Mikroregiónu Adela v okrese Zvolen. Zakúpia ich z grantu vo výške približne 180.000 eur, ktorý získali z eurofondov prostredníctvom Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


"Pre našu obec je z daného objemu určených 400 kompostérov, mali by sa teda dostať do každej domácnosti," povedal pre TASR starosta Budče František Moravec. Počíta s tým, že obyvatelia si prevažnú časť spracovaného biologicky rozložiteľného materiálu využijú sami vo svojich záhradách, nezapracovanú časť ale môžu raz za dva týždne priniesť do obecných veľkoobjemových kontajnerov alebo priamo do bioplynovej stanice, ktorá je hneď vedľa obce.       

Starosta Budče s približne 1280 obyvateľmi by chcel v najbližších rokoch, v prípade opätovného zvolenia, dobudovať kanalizáciu, ktorú ešte stále nemá asi 40 percent obyvateľov a postaviť kultúrny dom. Ešte tento rok by chcel zrealizovať projekt rekonštrukcie odborných učební v miestnej základnej škole a vymeniť umelú trávu na ihrisku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2017
Samosprávy sa ešte môžu uchádzať o eurofondy na kompostovanie bioodpadu
Samosprávy sa ešte môžu uchádzať o eurofondy, ktoré im majú pomôcť s bioodpadom. Na obstaranie záhradných kompostérov na bioodpad produkovaný v domácnostiach je v aktuálnej výzve vyčlenených päť miliónov eur.
viac
16.01.2018
Štatút MAS získalo v TSK dvakrát viac združení
Do regiónov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) by tak vďaka MAS- kám (Miestnym akčným skupinám) malo prúdiť väčšie množstvo financií z eurofondov.
viac
05.06.2018
Mesto začína s distribúciou kompostérov. Žilinčania ich dostanú zadarmo
Už onedlho budú môcť záhradkári zo Žiliny zmeniť odpad z kuchyne na hnojivo vo vlastnej záhradke. Umožnia im to kompostéry, ktoré žilinská radnica rozdá Žilinčanom bezplatne.
viac
06.10.2020
ZMOS spracoval newsletter k PPP v samospráve
Združenie miest a obcí Slovenska sa v rámci analytickej štúdie venovanej alternatívnemu financovaniu municipálneho rozvoja zameralo na rôzne formy získania financií pre mestá a obce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %