Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.01.2020 03:15

Obce pod Vtáčnikom si pripomenú najkrutejšie udalosti svojich dejín


Snímka zdroj: (tasr)


Obce Kľak a Ostrý Grúň v okrese Žarnovica si pripomenú krvavé udalosti spred 75 rokov, keď boli za pomoc partizánskym skupinám pôsobiacim v pohorí Vtáčnika počas Slovenského národného povstania (SNP) vypálené a mnohí obyvatelia týchto dedín boli zavraždení.


Ako o tom informujú samosprávy, pietne spomienky sa uskutočnia v nedeľu 19. januára. Program sa začne svätou omšou za obete vyvraždenia v kostole v Ostrom Grúni, nasledovať budú kladenie vencov pri pamätníku, prelet vojenských vrtuľníkov a slávnostné príhovory.       

Potom sa zhromaždenie presunie k Pamätníku fašistami umučených občanov a partizánov v susednej obci Kľak, kde bude program pokračovať. Pietne spomienky ukončí pobožnosť za obete vyvraždenia.       

Starosta Ostrého Grúňa Július Remenár informoval o tom, že v piatok 17. januára sa uskutoční Beh mieru. V poradí 11. ročník tohto podujatia organizuje Základná škola (ZŠ) s materskou školou Župkov. Začiatok behu bude o 13.00 h od kultúrneho domu v Kľaku.       

"Tento beh nie je súťažný. Je to beh, ktorým si uctíte pamiatku zavraždených občanov obcí Ostrý Grúň a Kľak a podporíte potrebu zachovania mieru. Vyzývam všetkých, ktorí dokážu zabehnúť desať kilometrov dole kopcom, aby prišli podporiť túto akciu, ktorú organizuje ZŠ Župkov a ktorá má svoj veľký význam najmä teraz v dobe narastajúcej podpory extrémizmu aj v Kľakovskej doline," uviedol na sociálnej sieti Remenár.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2019
Samospráva chce pokračovať v obnove miestneho pamätníka
Po čiastočnej obnove Pamätníka fašistami umučených občanov a partizánov nachádzajúceho sa v obci Kľak realizovanej v roku 2016, by chcela miestna samospráva pokračovať aj v jeho ďalšej obnove.
viac
17.08.2019
V záhrade trnavského múzea sa usadia vojenské tábory aj s technikou
Slovenskí vojaci s výzbrojou a výstrojom, ktorí sa zapojili do bojov Slovenského národného povstania, sa na konci augusta usadia v záhradách Západoslovenského múzea. Klub vojenskej histórie (KVH) Trnavská posádka pripravuje rekonštrukciu udalostí pri odchode vojakov a dobrovoľníkov z Trnavy do SNP.
viac
16.01.2021
Obce Kľak a Ostrý Grúň si 76. výročie „krvavej nedele“ pripomenú len symbolicky
Spomienku na 148 obetí tragickej udalosti v Kľakovskej doline známej ako „krvavá nedeľa“ si v obciach Kľak a Ostrý Grúň pre pandémiu nového koronavírus uctia len symbolicky.
viac
23.01.2023
V obciach Kľak a Ostrý Grúň si pripomenuli udalosti Krvavej nedele z roku 1945
V obciach Kľak a Ostrý Grúň v okrese Žarnovica si v nedeľu pripomínali udalosti z januára 1945, keď pri vypálení obcí nacistami prišlo o život 148 ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %