Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.06.2019 04:30

Obciam, ktoré trápi zvýšený výskyt komárov, je kraj maximálne nápomocný


Ilustračná snímka, zdroj: Bratislavské noviny


Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vyzval starostov obcí v povodí Moravy na Záhorí, aby v prípade, že tak ešte neurobili, požiadali Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) SR o preverenie podnetov na premnoženie komárov.


Po stredajšom zasadnutí krízového štábu, ktorý sa zaoberal situáciou s výskytom komárov po nedávnom vybrežení Moravy, o tom informovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Pripomenula, že orgán verejného zdravotníctva môže ako jediný vyhlásiť kalamitný stav. "Na základe potvrdeného premnoženia sa môžu starostovia rozhodnúť, či obce v rámci svojich kompetencií aplikujú chemický postrek, ktorý prináša aj negatívne dôsledky pre všetky žijúce organizmy," uviedla. Dodala, že starostom a ľudom v dotknutých územiach je BSK maximálne nápomocný.       

Forman pripomenula, že kraj intenzívne monitoruje potenciálne liahniská komárov v teréne a začal aplikovať biologickú látku BTi, aby sa tak zabránilo ďalšej vlne liahnutia komárov.       

RÚVZ v Bratislave v stredu pre TASR potvrdil, že vykoná orientačný monitoring výskytu komárov. "Na základe tohto monitoringu môže v prípade zistenia zhoršenej epidemiologickej situácie alebo jej bezprostrednej hrozby odporučiť samosprávam vykonať dezinsekčný zásah," uviedla hovorkyňa úradu Katarína Nosálová.       

O výrazne zhoršenej situácii s premnoženými komármi informovali v utorok (11. 6.) starostovia obcí na Záhorí v povodí Moravy. Za súčasným stavom, ktorý považujú za kalamitný, vidia nečinnosť Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), ktorý podľa nich včas neaplikoval biologický prípravok ničiaci larvy komárov. V súčasnej situácii, po nedávnych povodniach v okolí Moravy a vyliahnutí sa komárov, je podľa starostov nevyhnutný chemický postrek, biologický spôsob preferovaný krajom považujú za neúčinný. Starostovia tiež vyjadrili obavu z ohrozenia zdravia ľudí prostredníctvom prenosu chorôb komármi. "Prenos závažnejších humánnych infekčných ochorení komármi sa v SR doposiaľ nepotvrdil," reagovala na túto obavu hovorkyňa RÚVZ.       

Splnomocnenec bratislavského primátora pre zeleň a životné prostredie a tiež poslanec BSK Andrej Kovarik označil podnety na premnožené komáre za absurdnú hystériu. Podľa neho ide o bežnú situáciu, ktorá nastáva po povodniach. "Komáre sú síce nepríjemný bodavý hmyz, no zároveň tvoria základ potravinového reťazca, prakticky všetkého, čo je vonku živé," upozornil Kovarik. Preto je podľa neho nezmysel vyvolávať hystériu a žiadať postreky jedovatými a pre zdravie škodlivými pesticídmi. Vyzýva skôr zamyslieť sa nad individuálnymi možnosťami ochrany, používaním repelentov alebo sieťok na okná.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.04.2016
Dotácie kraja podporia aktivity ekonomického rozvoja vidieckych oblastí
Mestá a obce v bratislavskom regióne i mestské časti Bratislavy budú môcť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) požiadať o dotácie, ktoré majú podporiť ekonomický potenciál vidieckych oblastí kraja.
viac
27.06.2016
Kraj podporí 24 projektov miest a obcí
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) finančne podporí 24 projektov miest a obcí v bratislavskom regióne a jednej bratislavskej časti v celkovej výške 100 000 eur.
viac
11.06.2019
Aj obyvateľov Záhoria i Bratislavy trápia komáre, žiadajú kraj situáciu riešiť
Obyvateľov obcí v povodí Moravy na Záhorí, ale i mestských častí Bratislavy trápia komáre. Verejnosť, ale i starostovia žiadajú o zásah, súčasnú situáciu opisujú ako kalamitný stav. O situácii v utorok rokovali s predstaviteľmi Bratislavského samosprávneho kraja (BSK).
viac
23.07.2021
BSK monitoruje situáciu v povodí Moravy po záplavách a zasahuje proti komárom
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba spolu so starostami obcí v malackom okrese navštívil zaplavené územia v povodí rieky Moravy. Župa v tomto teritóriu spustila rozsiahly monitoring.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %