Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
24.11.2020 11:25

Obec chce NKP zachrániť prestavbou na nájomné byty


Pohľad na obec Štiavnické Bane.


Obec Štiavnické Bane chce zachrániť budovu bývalého majera, ktorá bola v minulosti úradom pre správu osady Sigelsberg. Národná kultúrna pamiatka (NKP) je podľa slov starostu Stanislava Neuschla vo veľmi zlom stave, samospráva ju chce preto obnoviť a v jej priestoroch zriadiť 11 nájomných bytov.


Obec už podpísala zmluvu na vypracovanie projektovej dokumentácie vo výške viac ako 29 000 eur. Koľko by stála obnova objektu, ukáže až jej výsledok. Starosta však odhaduje, že rekonštrukcia pamiatky môže vyjsť až na 2,5 milióna eur. „Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, bude to celkom iný balík financií ako pri bežných nájomných bytoch,” uviedol starosta s tým, že na rekonštrukciu chce obec žiadať dotáciu od Štátneho fondu rozvoja bývania.      

„Budova je vo veľmi zlom stave, tento projekt robíme preto, aby sme ju dokázali zachrániť,” vysvetlil starosta. Dodal, že začiatok projektu je výsledkom dlhoročnej snahy, ktorej súčasťou bolo niekoľko odborných výskumov za účasti pamiatkového úradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.09.2018
Hlavné mesto chce zachrániť budovu Astorky jej vyhlásením za kultúrnu pamiatku
Súkromný investor, ktorému hlavné mesto budovu v roku 2004 predalo, v nej doteraz nevybudoval mestské divadlo, k čomu sa zaviazal, naopak, nechal budovu schátrať. Hlavné mesto preto vyvíja úsilie, aby bola budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, čím by sa zvýšila jej ochrana.
viac
06.07.2020
Národná kultúrna pamiatka Zlatý býk bude slúžiť na kultúrne účely
Priečelie národnej kultúrnej pamiatky, budovy Zlatý býk v Michalovciach čaká rozsiahla rekonštrukcia. V jej priestoroch vznikne mestská galéria a turistické informačné centrum.
viac
23.09.2020
BBSK chce v B. Štiavnici vybudovať domov dôchodcov a nájomné byty
V Banskej Štiavnici možno pribudne domov sociálnych služieb aj niekoľko nájomných bytov. Vzniknúť by mali v areáli bývalej Strednej odbornej školy (SOŠ) na Špitálskej ulici.
viac
09.07.2021
Ministerstvo kultúry vyhlásilo budovu v areáli bývalého závodu Merina za NKP
Ministerstvo kultúry (MK) SR rozhodlo o vyhlásení budovy v areáli bývalého závodu Merina za národnú kultúrnu pamiatku. Ide o budovu bývalej turbogenerátorovne z roku 1931. Informovala o tom Adriána Čahojová z referátu komunikácie a protokolu rezortu kultúry.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %