Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.09.2019 08:10

Obec chce pre spolky získať budovu železničnej zastávky


Železničná zastávka Dobrá Niva. Snímka zdroj: vlaky.net


Obec Dobrá Niva v okrese Zvolen sa nevzdáva svojho záujmu získať objekt miestnej železničnej zastávky. Nedávno poslala opäť žiadosť Železniciam Slovenskej republiky (ŽSR) na jeho prevod do majetku obce.


Dlhodobo nevyužívanú budovu chce miestna samospráva využívať na činnosť klubov, spolkov a združení, ktorých je v obci s 1850 obyvateľmi hneď niekoľko.       

"Požiadal som o bezodplatný prevod alebo odpredaj za symbolické euro, prípadne zostatkovú účtovnú cenu," povedal TASR starosta Milan Jakubík. "Na stretnutí so zástupcami železníc, ktoré sa uskutoční 18. septembra priamo na mieste, chceme už dohodnúť aj konkrétny spôsob prevodu," dodal.       

Stavba, pravdepodobne z medzivojnového obdobia, si už nevyhnutne vyžaduje opravu. ŽSR ako jej vlastník ju nemá podľa Jakubíka záujem prevádzkovať a ani opraviť. Železnice objekt nepotrebujú ani po nedávnom obnovení vlakovej premávky medzi Zvolenom a Šahami. Lístky sa totiž predávajú priamo vo vlaku.       

"V prípade bezodplatného či symbolického prevodu by sme sa snažili zachovať jej pôvodnú architektúru a ďalej využívať pre naše potreby," pripomenul starosta.       

V Dobrej Nive sa okrem zastávky nachádza aj pôvodná železničná stanica, ktorá bola však v posledných rokoch využívaná ako nákladná. Podľa Jakubíka bude na nej na jeseň Ministerstvo obrany SR realizovať rozsiahlu rekonštrukciu nakladacej rampy a peróna, ako aj priľahlých plôch a prístupovej cesty. Keďže v blízkosti obce je Vojenský výcvikový priestor Lešť, armáda túto stanicu dodnes využíva na prekládku vojenskej techniky.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2019
ŽSR budovu zastávky nedajú obci zdarma, chcú za ňu 18-tis. eur
Objekt železničnej zastávky v Dobrej Nive v okrese Zvolen, ktorú chce miestna samospráva využívať na činnosť klubov, spolkov a združení, získa obec od Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) iba kúpou. ŽSR ako vlastník nehnuteľnosti si od obce za budovu vypýtali 18.000 eur.
viac
28.02.2020
Obec Dobrá Niva budovu železničnej zastávky nekúpi
Objekt železničnej zastávky v Dobrej Nive v okrese Zvolen, o ktorý prejavila záujem tamojšia samospráva, sa do majetku obce nedostane. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ako vlastník nehnuteľnosti, ju totiž obci ponúkli za 18 000 eur, čo ale miestni poslanci neakceptovali.
viac
12.06.2021
Dobrá Niva podala žiadosť o úver na ŠFRB, dom služieb chce prestavať na byty
Obec Dobrá Niva v okrese Zvolen podala v uplynulých dňoch žiadosť o úver na Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) a o dotáciu z Ministerstva dopravy a výstavby SR na rekonštrukciu dvoch podlaží tamojšieho domu služieb.
viac
19.03.2024
Obec Dobrá Niva plánuje v tomto roku začať s budovaním oddychovej zóny
Obec Dobrá Niva vo Zvolenskom okrese plánuje v tomto roku začať s budovaním novej oddychovej zóny. Patrí k dlhšie plánovanej investícii obce a zároveň najväčším investičným projektom tohto roka. TASR to povedal starosta Milan Jakubík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %