Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
17.02.2017 02:19

Obec Herľany si od vynoveného gejzíru sľubuje rozvoj turizmu


Snímka zdroj: (tasr).


Obec Herľany v okrese Košice – okolie si od vynoveného gejzíru sľubuje rozvoj turizmu. Gejzír, ktorý je podľa starostky obce Jany Tóthovej starý viac ako 140 rokov, prešiel v minulom roku kompletnou rekonštrukciou. Prejavilo sa to najmä na kvalite erupcie.


Dala ho vynoviť Technická univerzita, keďže sa nachádza na jej pozemku. Z Environmentálneho fondu na rekonštrukciu získala viac ako 183 000 eur, ďalšie zdroje predstavovali približne 9600 eur.      

"Vyzerá to tak, ako to bolo, lebo opravovali samotný vrt. Bolo tam dané nové paženie a nové rúry. Hlavným cieľom opravy bolo, aby sa zlepšilo paženie vrtu, aby voda znova nadobudla silu a išla do tej výšky, ako to bolo niekedy. Pred rekonštrukciou vystriekla do výšky desať metrov, možno ani toľko. Teraz by to malo byť okolo 22 metrov,“ uviedla Tóthová.      

Čas erupcie preberajú od Technickej univerzity v Košiciach, ktorá ho zverejňuje na informačnej tabuli pri gejzíre. Následne ho zverejňujú na webstránke obce, aby ľudia vedeli, kedy sa majú prísť pozrieť.      

"Erupcia je každých 32 až 36 hodín. Keď je ustálené počasie, tak je to možno tých 32 hodín, keď sú nejaké veľké dažde, tak je to aj nad 36 hodín. Stále sa to sleduje a v tom rozmedzí sa pohybuje ten čas. Nedá sa povedať, že každých 32 hodín presne bude striekať. Strieka asi pol hodinu, do výšky tých 22 metrov by to malo byť. Interval erupcie je, dá sa povedať, od začiatku alebo možno sto rokov stále rovnaký," vysvetlila starostka.      

Verí, že vynovený gejzír priláka do obce viac návštevníkov a pomôže rozvoju turizmu. „Aj keď musím povedať, že sa to zlepšilo. Boli obdobia, keď tu chodilo málo ľudí. Teraz je to také stabilné. V lete chodia ľudia aj zo zahraničia. Povedala by som, že majú o tom viac informácií ako naši ľudia tu z okolia, ktorí chodia najmenej. Väčšinou sú to ľudia, ktorí sú zďaleka, niečo si o tom nájdu a chcú to vidieť," dodala Tóthová.      

Gejzír je od roku 1987 národnou kultúrnou pamiatkou a od roku 2002 je čakateľom na zápis do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2017
Za pamiatkami UNESCO na Spiši vás odvezie motoráčik
Organizácia Košice Región Turizmus pripravila pre všetkých turistických nadšencov jedinečné nostalgické jazdy VLAKOM ZA UNESCOM. Prvý vláčik vyráža z Košíc na gotický Spiš už 2. apríla.
viac
23.04.2020
Košice Región Turizmus ponúka okolo 250 virtuálnych prehliadok
Spolu do 250 turistických atrakcií prevažne v Košickom samosprávnom kraji vrátane pamiatok UNESCO si možno pozrieť prostredníctvom virtuálnych prehliadok krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT).
viac
03.06.2020
Kúriu Ambrovec po trojročnej prestávke opäť sprístupnili verejnosti
Honosne zariadený interiér šľachtického obydlia, život a tvorbu Jozefa Miloslava Hurbana a historické nálezy z hradu Beckov ponúka návštevníkom zrekonštruovaná kúria Ambrovec v Beckove. Po trojročnej prestávke je po utorkovom slávnostnom otvorení pripravená od stredy (3. 6.) prijímať návštevníkov.
viac
09.09.2022
Začína sa rekonštrukcia cesty od obce Herľany na Banské za 3,3 milióna eur
Košický samosprávny kraj (KSK) začína s rekonštrukciou cesty II/576 v dĺžke šiestich kilometrov od obce Herľany (okres Košice-okolie) na obec Banské (okres Vranov nad Topľou). Základný kameň stavby vo štvrtok slávnostne poklepali v Herľanoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %