Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.10.2019 12:10

Obec Kalinov získa na úpravu priestranstva pri pamätníku 50-tis. eur


Pamätník v Kalinove. Snímka zdroj: kvhbeskydy.sk


Obec Kalinov v okrese Medzilaborce získa na úpravu verejného priestranstva pri pamätníku Oslobodenie 50-tis. eur. V stredu o tom rozhodla vláda počas výjazdového rokovania v Kežmarku.


Financie by mali slúžiť na dokončenie úprav verejného priestranstva, a to prostredníctvom rekonštrukcie cesty k domu smútku, ktorá vedie popri pamätníku. Okrem toho by sa malo tiež preasfaltovať  námestie pred pamätníkom a dokončiť by sa mali aj terénne úpravy.       

Obec Kalinov je prvá oslobodená obec na území bývalého Československa. Každoročne sa tu konajú spomienkové oslavy oslobodenia pri pamätníku Oslobodenie. Momentálne sa realizuje rekonštrukcia pamätníka, ako aj jeho okolia, na ktoré vláda vyčlenila v apríli 60-tis. eur. "Za túto sumu boli zrealizované práce na sanácií a odvodnení pamätníka. Na úplné dokončenie úprav verejného priestranstva je potrebné zrekonštruovať cestu k domu smútku, ktorá vedie popri pamätníku, ako aj preasfaltovať námestie pred pamätníkom a dokončiť terénne úpravy," uvádza sa v predkladanom materiáli.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.07.2018
Na rekonštrukciu kaštieľa Radvanských vláda uvoľnila 2 milióny eur
Stavebné práce na banskobystrickom kaštieli Radvanských v mestskej časti Radvaň od budúceho týždňa pokračujú. Vláda SR na obnovu národnej kultúrnej pamiatky uvoľnila dva milióny eur. Informoval o tom vo štvrtok primátor mesta pod Urpínom Ján Nosko.
viac
28.10.2021
Vláda schválila návrh príspevku pre pamätník M. R. Štefánika na Bradle
Štát by mal každoročne poskytovať finančný príspevok na údržbu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) - pamätníka M. R. Štefánika na Bradle. Dotknuté samosprávy by od štátu mali dostávať rovnaké sumy, aké alokujú na údržbu pamätníka vo svojich rozpočtoch.
viac
25.09.2023
Združenie Zachráňme hrady predloží vláde petíciu za systematickú obnovu pamiatok
Združenie Zachráňme hrady predloží na rokovanie vlády petíciu za systematické financovanie obnovy národných kultúrnych pamiatok na Slovensku. Petícia, ktorú podľa iniciátorov počas dvoch mesiacov podpísalo vyše 17.000 ľudí, žiada tiež reštart programu obnovy hradov s pomocou nezamestnaných.
viac
18.03.2024
Radnica začala s obnovou vlajkoslávy pri pamätníku v lesoparku Brezina
Trenčianska radnica začala s obnovou vlajkoslávy pri Pamätníku umučených v lesoparku Brezina. Vlajkosláva je prvou etapou komplexnej obnovy pamätníka. Informovala o tom hovorkyňa Trenčína Erika Ságová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %