Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.08.2019 05:05

Obec Ostrá Lúka predala kaštieľ, nový majiteľ chce doň vrátiť históriu


Kaštieľ v Ostrej Lúke v okrese Zvolen, ktorý kedysi kvôli svojej priateľke Adele Ostrolúckej navštevoval aj Ľudovít Štúr. Snímka: (TASR-Jozef Poliak)


Kaštieľ v Ostrej Lúke v okrese Zvolen je už v rukách súkromného vlastníka. Obec rozhodnutím obecného zastupiteľstva pred niekoľkými týždňami rozhodla po viac ako dvojročnom úsilí o predaji svojho 5/6 podielu fyzickej osobe z Bratislavy za 250-tis. eur.


Išlo už o piate kolo súťaže. Úvodná ponuka začínala na cene znaleckého posudku, čo bolo 336-tis. eur. Táto a ani ďalšie ponukové kolá so zníženou cenou nepriniesli očakávaný výsledok. Cena nakoniec klesla na 250-tis. eur, čo bola podľa starostu Juraja Jeloka najnižšia možná ponuka, za ktorú obec mohla predaj zrealizovať.       

"V súčasnosti sa vykonáva zavkladovanie do katastra," uviedol pre TASR Jelok. Súkromník, ktorý odkúpil podiel od obce, odkúpil podľa starostu aj zvyšný, šestinový podiel od ďalších fyzických osôb. "Pán, ktorý kaštieľ kúpil, ho plánuje opraviť a vrátiť doň históriu," dodal.       

Obec odkúpila podiel na kaštieli od štátu v roku 2012. Nezískala však zdroje na jeho obnovu, keďže nemala súhlas vtedajších spolumajiteľov, a tak po päťročnej lehote, počas ktorej nemohla s majetkom hýbať, sa ho rozhodla predať.       

Kaštieľ zo 17. storočia je už dlhší čas v zlom technickom stave. Zateká do jednej jeho časti a obec robí aspoň základné opatrenia, aby sa stav rapídne nezhoršil.       

Predaj kaštieľa so záväzkom jeho následnej obnovy a vhodného využitia, môže byť ale pre obec v konečnom dôsledku výhrou. "Chceli by sme dosiahnuť, aby tam bola umiestnená aspoň pamätná izba Adely Ostrolúckej," povedal pred časom pre TASR starosta.      

 V kaštieli sídlil niekoľko desaťročí, až do roku 2005, okresný archív. Objekt bol však už v tom čase poškodený, porušená bola najmä jeho strecha. Archív preto v tom istom roku presťahovali do zrekonštruovaných priestorov bývalej práčovne na sídlisku Podborová vo Zvolene. Kaštieľ, ktorý je kultúrnou pamiatkou, je odvtedy prázdny.       

Objekt dal postaviť v roku 1636 Melichar Ostrolúcky. Po roku 1813 pripadol Mikulášovi Ostrolúckemu. Jeho dcéra Adela bola priateľkou Ľudovíta Štúra. Ich vzťah opisuje spisovateľ Ľudo Zúbek vo svojej knihe Jar Adely Ostrolúckej. V obci sa nachádza rodinná hrobka Ostrolúckych, v ktorej je pochovaná aj Adela.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2018
Jar Adely Ostrolúckej bude tentoraz patriť mladým ľudom
Aj umelecké pásmo účastníkov konferencie pre mladých ľudí Heuréka, ako hlavný program, bude súčasťou sobotňajšieho (19.5.) XI. ročníka podujatia Jar Adely Ostrolúckej v Ostrej Lúke v okrese Zvolen.
viac
06.08.2018
Obec sa môže popýšiť dvoma kaštieľmi, oba však postupne chátrajú
V malej obci Vlková pod Tatrami sa môžu popýšiť až dvoma historickými kaštieľmi, oba však postupne chátrajú. Postavila ich rodina Wielandovcov a majú renesančné jadro.
viac
14.10.2022
Záujem o stavbu domov je veľký, miesta na stavanie je ale málo
V obci Ostrá Lúka v okrese Zvolen evidujú v uplynulých rokoch zvýšený záujem o stavbu rodinných domov. Dedina so známym a aktuálne aj zrekonštruovaným kaštieľom Ostrolúckych láka najmä svojimi výhľadmi do údolia rieky Hron i pokojným životom v lone prírody.
viac
19.12.2023
Poslanci schválili nový cenník pre klientov Domova pri kaštieli
Klienti Domova pri kaštieli v Žiari nad Hronom zaplatia za sociálne služby viac. Sociálne služby poskytované a zabezpečované mestom Žiar nad Hronom upravuje nový cenník tohto zariadenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %