Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.05.2020 08:10

Obec sa snaží obnoviť Mauzóleum - hrobku rodiny Rakovských


Snímka zdroj: (turieconline.sk).


Poslednou existujúcou stavebnou pamiatkou spojenou so zemianskym rodom Rakovských v Rakove v okrese Martin je národná kultúrna pamiatka Mauzóleum – hrobka rodiny Rakovských.


Podľa starostu obce Patrika Antala sa jej obnova začala v roku 2008 a momentálne sa snažia o komplexnú obnovu historizujúcich fasád a interiéru.

Pripomenul, že rod Rakovských sa v bývalej Turčianskej stolici zásadne podieľal na hospodárskom, spoločenskom a kultúrnom rozvoji regiónu.

„Mauzóleum je dôležitou architektonicko-urbanistickou dominantou obce. Architektonický koncept stavby navrhol v roku 1906 staviteľ Stanislav Zachar. Stavba je navrhnutá v elegantnom neogotickom slohu, inšpirovaná sakrálnou architektúrou na pôdoryse gréckeho kríža. Jedinečnosť stavby zvýrazňuje celistvosť architektonického výrazu exteriéru a interiéru s náročne spracovanými detailmi konštrukcií a štukovej i maliarskej výzdoby. V hrobke je pochovaných šesť zosnulých členov rodiny Rakovských,” uviedol Antal.

„Mauzóleum až do roku 2008 chátralo. Objekt sa dostal do havarijného stavu, hrozil jeho zánik a tiež ohrozoval návštevníkov cintorína. Vďaka iniciatíve obce ho vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku a naštartoval sa príbeh jeho záchrany a obnovy,” uviedol rakovský starosta.

Prvé etapy obnovy sa podľa neho sústredili na odborný výskum, precíznu diagnostiku stavebných porúch a obnovu strechy vrátane klampiarskej výbavy. „Nasledovala nevyhnutná sanácia zemnej vlhkosti, obnova pôvodných dverných výplní a rekonštrukcia vitrážových okenných výplní. Stavebnú a umelecko–remeselnú obnovu pripravovala a realizovala spoločnosť Obnova.eu. V kritickom stave je naďalej fasáda a interiérová výzdoba mauzólea,” doplnil Antal.

Obec sa snaží získať finančné prostriedky aj prostredníctvom grantového programu Nadácie VÚB Poklady Slovenska. „Záchrana objektu mauzólea sa dostala do finálového výberu aktuálneho ročníka spomedzi 545 nominácií ako jediná národná kultúrna pamiatka zo Žilinského samosprávneho kraja. Komplexná obnova historizujúcich fasád a následne interiéru mauzólea by umožnila prezentovať verejnosti originálnu stavbu, ktorá je významná nielen v lokálnom kultúrno–historickom kontexte, ale svojou ojedinelosťou má aj nadregionálny význam,” dodal rakovský starosta.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.03.2019
Verejnosť môže nominovať pamiatky, ktoré potrebujú pomoc
Prvého marca 2019 sa otvoril nový ročník unikátnej iniciatívy Poklady Slovenska poukazujúcej na neutešený stav rôznych kultúrnych pamiatok v našej krajine. Nadácia VÚB má v pláne podporiť záchranu jednej pamiatky sumou až do výšky 50-tisíc eur.
viac
01.06.2021
Deväť pamiatok, za ktorých záchranu môžete hlasovať
Iniciatíva Poklady Slovenska, už tradične venovaná obnove a osvete v oblasti historického dedičstva na našom území, pokračuje svojou hlavnou fázou. Ľudia si môžu vybrať jedno z deviatich, rokmi chátrajúcich diel a dať mu svoj hlas.
viac
27.07.2021
Oravské múzeum bude sídliť v nových priestoroch
Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, dňa 25. júla 2021 slávnostne otvorilo obnovené priestory Renesančnej budovy a novopostaveného sídla múzea, ktoré bolo vybudované v jej tesnej blízkosti.
viac
03.05.2022
Verejnosť môže nominovať na obnovu pamiatky v zlom stave
Iniciatíva Poklady Slovenska, ktorá sa už 13 rokov stará o osvetu a obnovu schátraných kultúrnych pamiatok, sa opäť hlási o slovo. Nadácia VÚB má v pláne podporiť záchranu ďalšej pamiatky sumou až 30-tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %