Sobota 18.05.2024
Dnes má meniny 
Viola
°C
14.04.2018 10:54

Obec si pripomína 735. výročie vzniku, chýba však prvá zmienka


Vikartovce sú prvou dedinou v Hornádskej doline, od prameňa Hornádu je vzdialená približne štyri kilometre. Snímka: TASR


Prvou dedinou v Hornádskej doline pod Tatrami je obec Vikartovce neďaleko Popradu. V tomto roku si tam pripomínajú 735. výročie vzniku, a to aj napriek tomu, že prvá písomná zmienka o Vikartovciach sa objavila až o približne 100 rokov neskôr.


„Pravdepodobnosť príchodu prvých obyvateľov bola okolo roku 1283, oficiálne listiny sa však nenašli. V tej prvej nájdenej písomnej zmienke sa však hovorí, že už tu bola vybudovaná obec, dokonca aj farnosť, a mali sme svoju filiálku, obec Kravany," objasnil starosta Vikartoviec Vladimír Šavel.       

Osídlenie Hornádskej doliny, a teda aj obce Vikartovce, súvisí s príchodom cisterciátov na Spiš, založením ich kláštora v Spišskom Štiavniku a zároveň aj s osídľovaním Štiavnického opátstva. „Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1383 na odpustovej listine Ladislava z Vlkovej, kninského biskupa, ktorý kostolu vo Vikartovciach i ďalším svätostánkom na Spiši udelil 40-dňové odpustky," uvádza Ján Endrödi v monografii o obci Vikartovce.       

Ľudia sa tu v okolí živili najprv baníctvom, ktoré sa v údolí horného toku rieky Hornád rozvíjalo niekoľko storočí. Okrem toho tu boli aj pastieri, ktorí vyklčovali časť tamojších lesov a následne sa živili drevorubačstvom a chovom oviec a dobytka. „To sa nám v podstate udržalo až dodnes, agrárna spoločnosť sa momentálne zameriava na dobytok a ľudí zamestnáva aj ťažba dreva," doplnil Šavel, ktorý je vo funkcii už štvrté volebné obdobie po sebe.       

V monografii obce sa ďalej spomína, že krátko po zálohovaní Vikartoviec bola dedina spustošená husitmi a morom, a opustená. Jej opätovné osídľovanie valachmi začalo na začiatku 16. storočia. „To boli takí rebeli, ktorých sa tu východné kniežatstvo chcelo zbaviť a myslím si, že to asi ostalo v povahách našich ľudí dodnes. Ostatné obce sa v minulosti prispôsobovali režimu, tu sme boli poslední, ktorí si napr. založili družstvo a nejaká tá rebélia nás sprevádza stále," konštatoval starosta.       

V súčasnosti žije v obci približne 1870 obyvateľov, z toho zhruba 600 tvorí rómska populácia. Podľa starostu sa každoročne počet občanov zvyšuje, súvisí to jednak s voľnými stavebnými pozemkami, kde si domy stavajú zväčša mladí ľudia. „Dosť veľa bývalých Vikartovčanov, ktorí bývali napr. v Poprade, sa taktiež vrátilo späť do dediny, ja som jeden z nich," zdôraznil Šavel. Okolie obce je podľa neho zaujímavé hubárskou oblasťou, ale aj množstvom turistických chodníkov smerom na Kráľovu hoľu či Kozie chrbty s vrcholom Kozí kameň. Kostol sv. Martina, ktorý je dominantou obce, bol dostavaný okolo roku 1780 v klasicistickom štýle.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Spoznajte zlomové okamihy mestskej histórie
Špeciálnu tematickú prehliadkovú trasu mestom si pri príležitosti 730. výročia prvej písomnej zmienky o Liptovskom Mikuláši pre návštevníkov pripravilo tunajšie informačné centrum.
viac
20.06.2016
Dedina láka stále viac turistov, ponúka aktívne vyžitie na farmách
Výhodná poloha a rýchle napojenie na rýchlostnú cestu R1, bohatá história či okolitá príroda a jej krásy, to sú lákadlá, ktoré do obce Banská Belá priťahujú stále viac a viac turistov.
viac
16.03.2017
Autori prvej publikácie o obci Prenčov čerpali aj z rodinných archívov
Obec Prenčov v okrese Banská Štiavnica vydala svoju prvú publikáciu, ktorá približuje jej minulosť aj súčasnosť. K vydaniu knihy sa podľa starostky Aleny Ciglanovej odhodlávali dlhé roky.
viac
30.12.2017
Vidiecka aglomerácia spája dve obce a päť osád
Cabaj-Čápor sa skladá z dvoch kedysi samostatných obcí, ktoré sa v minulosti niekoľkokrát rozdelili a opäť zlúčili. Naposledy došlo k ich spojeniu do jedného sídelného útvaru v roku 1974.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %