Pondelok 06.05.2024
Dnes má meniny 
Hermína
°C
19.05.2022 11:40

Obec vybuduje zariadenie pre seniorov s kapacitou 40 klientov


Ilustračná snímka: (tasr).


Obec Rudňany v okrese Spišská Nová Ves vybuduje zariadenie pre seniorov s kapacitou 40 klientov. Vzniknúť má rekonštrukciou nevyužívaného objektu a obec ho chce prevádzkovať vo vlastnej réžii.


"Vzhľadom k tomu, že zabezpečujeme opatrovateľskú službu, ale keďže nemáme už toľko možností a respektíve ani finančných prostriedkov na to, aby sme to dokázali takto zabezpečiť, tak sme sa rozhodli, že vysporiadame cirkevnú budovu, ktorá bola opustená a začneme s prípravami pre projektovú dokumentáciu a samotné spustenie rekonštrukcie budovy budúceho zariadenia pre seniorov," uviedol pre TASR starosta obce Rudňany Rastislav Neuvirth.

Rekonštrukciu bude obec financovať z úveru zo Štátneho fondu rozvoja bývania a zvyšok doplatí z vlastného rozpočtu. "Úver by mal byť vo výške 1,8 milióna eur a zároveň naše financovanie by malo byť do výšky 500 000 eur. Takže celkovo to vychádza na nejakých 2,3 milióna eur," priblížil starosta s tým, že aktuálne je úver v procese schvaľovania.

"V rámci ŠFRB sú podmienky dané, že je to pre maximálnu kapacitu 40 klientov, takže aj takto sme sa na to zamerali. Malo by tam byť v prvej fáze zamestnaných približne 20 ľudí, čiže vidím to aj ako potenciál v rámci zamestnanosti obyvateľov našej obce," vysvetlil Neuvirth.

Zariadenie bude obec prevádzkovať vo vlastnej réžii, financie na mzdy chce však získať od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Stavbu odovzdajú podľa starostu na rekonštrukciu 25. mája, zariadenie plánujú spustiť do prevádzky v polovici budúceho roka.

Obec má 5000 obyvateľov a ročne hospodári so sumou približne 1,8 milióna eur.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.02.2017
Petržalka chce poskytnúť učiteľom lacnejšie ubytovanie
Bratislavský samosprávny kraj po vzájomnej dohode s vedením bratislavskej mestskej časti Petržalka ubytuje viacerých pedagogických zamestnancov materských škôl v nevyužívaných priestoroch stredoškolských župných internátov. Prví sa budú môcť sťahovať už začiatkom júna.
viac
14.12.2020
Samospráva Prievidze chce vybaviť školské jedálne novým zariadením
Prievidzská samospráva plánuje zabezpečiť pre školské jedálne pri základných školách (ZŠ) nové zariadenia.
viac
29.12.2020
Kraj pokračuje s projektom výstavby domu sociálnych služieb v Krupine
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) pokračuje s projektom výstavby nového domu sociálnych služieb v Krupine. Spracovanie projektovej dokumentácie pre výstavbu obstaral a so spracovateľom už uzavrel aj zmluvu.
viac
25.05.2021
V Zariadení pre seniorov Harmónia otvorili prototyp návštevného domčeka
Klienti Zariadenia pre seniorov (ZpS) Harmónia v prešovskej mestskej časti Cemjata sa so svojimi blízkymi môžu po novom stretnúť i v návštevnom domčeku. Ide o unimobunku s dvomi samostatnými priestormi, ktoré sú predelené sklom a prepojené audiozariadením.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %