Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
15.06.2018 03:10

Obec z výnosov za predaj bytov po vojakoch stavia chodníky


Byty po vojakoch pomáhajú pri rekonštrukcii chodníkov. Snímka: TASR


Výnosy z predaja 14 bytov po vojakoch, ktoré v roku 2015 získala obec Slatinské Lazy v okrese Detva od ministerstva obrany, pomáhajú pri rekonštrukcii tamojších chodníkov. Samospráva už za ne obnovila asi polkilometrové úseky do častí Lohyňa a Šutňová.


"Z vlastných zdrojov rovnako staviame nový betónový plot okolo cintorína," povedala TASR starostka Darina Hroncová. Vytvoriť chcú tiež spevnené plochy a postaviť aj nové parkoviská pri dome smútku. Na to však budú potrebovať ďalších približne 60.000 eur, a tak sa chcú so žiadosťou uchádzať o nenávratný finančný príspevok z eurofondov.

O dvoj- a štvorizbové byty od vojakov v cene podľa znaleckého posudku od 13.300 do 20.200 eur bol záujem nielen medzi obyvateľmi dediny, ale aj od ľudí z blízkeho okolia. Obec ich predala za necelé dva roky, posledný vo februári 2017. Noví majitelia bytov tak zvýšili počet obyvateľov obce o asi päť percent na súčasných 520.       

Starostka ako najväčšiu výzvu v nadchádzajúcom volebnom období vidí doposiaľ nezrealizovaný projekt obnovy obecného úradu a kultúrneho domu. "Projekt na rekonštrukciu je ešte z roku 2008 a odvtedy sme žiadali o dotáciu ministerstvo hospodárstva aj envirofond, žiadosť však nebola ani raz schválená," pripomenula starostka. Obec by potrebovala na túto stavbu zhruba 350.000 eur.       

Okrem toho chcú v najbližšej dobe rozšíriť kanalizáciu do osady Jombíkovci. Na túto stavbu majú už aj vydané stavebné povolenie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
V Považskej Bystrici pribudne 86 nájomných bytov vyššej a strednej kategórie
V Považskej Bystrici sa po niekoľkoročnej stagnácii opäť rozbieha výstavba nájomných bytov. Po bytovom dome na sídlisku SNP pri športovej hale začali s výstavbou bytových domov ďalšie dve súkromné spoločnosti.
viac
08.06.2017
V hlavnej úlohe verejné obstarávanie
Opäť raz nočná mora zvaná verejné obstarávanie. Nielenže v ňom má Slovensko poriadne rezervy, ale byrokracia okolo neho už vstupuje aj do oblastí, kde by nemusela.
viac
25.11.2019
Štát stratil milióny eur na nezákonnom predaji služobných bytov
Predaje služobných bytov v rezortoch vnútra a obrany boli v rozpore so zákonom a nehospodárne. Zistili to kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu SR počas preverovania zákonnosti predaja služobných bytov.
viac
03.03.2021
Hygienici zakázali na hornej Nitre predaj nápojov cez výdajné okienka
Epidemiologická situácia v súvislosti s novým koronavírusom v okrese Prievidza je vážna. Zdravotníci tam evidujú pacientov, ktorí majú najťažšie stavy ochorenia COVID-19. Dodržiavanie opatrení prídu kontrolovať do okresu i vojaci, hygienici zase zakázali predaj nápojov cez výdajné okienka.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %