Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
08.07.2021 10:30

Obnova cintorína so sovietskymi vojakmi je na konci


Snímka zdroj: (Mesto Zvolen).


Obnova Cintorína padlých vojakov sovietskej armády vo Zvolene je na konci. Stovky náhrobníkov nanovo preleštili, obnovené sú tiež mená dôstojníkov a na tabuli sa objavili aj mená obyčajných vojakov, pochovaných v spoločných hroboch.


„Ostáva ešte umiestniť trvalkovú výsadbu na hroby dôstojníkov, k čomu by malo dôjsť na jeseň,” uviedla primátorka mesta Lenka Balkovičová.

Práve spomenuté dôstojnícke hroby boli v žalostnom stave, čo spôsobil koreňový systém tamojšej zelene, ktorá tak musela byť odstránená. „Podarilo sa ich opraviť, vyspraviť betónové lôžka a navrch umiestniť pôvodné náhrobné dosky, avšak nanovo leštené a s obnovenými nápismi,” priblížila primátorka. „Späť svoje mená dostali nie len dôstojníci, ale po novom ich už majú aj samotní vojaci pochovaní v spoločných hroboch,” dodala. Mnoho padlých vojakov, pochovaných krátko po vojne na cintoríne vo Zvolene, sa totiž v posledných rokoch podarilo identifikovať.

Ako primátorka ďalej uviedla, mesto Zvolen podalo v celom procese osádzania tabúľ s menami padlých pomocnú ruku Veľvyslanectvu Ruskej federácie, ktoré ich výrobu i samotné práce financovalo. „Mesto tiež preinvestovalo 200 000 eur, ktoré sa mu podarilo získať od štátu práve za účelom obnovy posledného miesta odpočinku vojakov sovietskej armády,” doplnila.

Rekonštrukcia trvala od leta minulého roka do tohtoročnej jari. „Na mieste pribudlo ešte ďalších 36 stromov po obvode cintorína. Odstránená bola aj nepekne pôsobiaca prerastená zeleň pri vstupe na cintorín, ktorá bola nahradená trávnikmi,” priblížil ďalšie práce hovorca Mestského úradu vo Zvolene Martin Svatuška.

Už pred samotným vstupom pribudli nanovo vysadené kríky, obnovená bola aj pôvodná vstupná brána. „Taktiež bol navezený nový biely štrk, špeciálne boli očistené všetky kamenné dosky lemujúce spoločné hroby,” pripomenul.

Na cintoríne v časti Zlatý Potok vo Zvolene je pochovaných až 17 000 sovietskych vojakov, a tiež takmer 11 000 rumunských vojakov, ktorí sa v roku 1945 podieľali na oslobodzovaní Slovenska.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.03.2020
Vojenský cintorín vo Zvolene čaká obnova
Zrevitalizované miesto posledného odpočinku tisícok sovietskych vojakov s novými pamätnými tabuľami by malo už čoskoro vítať všetkých, ktorí si na zvolenský cintorín prídu uctiť obete druhej svetovej vojny.
viac
24.03.2021
Vojnový cintorín na Háji Nicovô začali renovovať
Na vojnovom cintoríne Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši sa tento týždeň začali stavebné práce. Obnovou prejdú hrobové miesta aj zelená pláň cintorína, na ktorom sú pochovaní príslušníci 1. československého armádneho zboru.
viac
13.07.2021
Topoľčany zrekonštruovali najväčšie kryté športovisko
Hádzanárska hala na Bernolákovej ulici v Topoľčanoch volala po rekonštrukcii už dlho. V januári 2020 sa začali rekonštrukčné práce a v júni tohto roka si už v nových priestoroch zahrali detskí hádzanári mesta Topoľčany.
viac
26.11.2021
Chodník na ulici Pod Lipami už naplno slúži svojmu účelu
Dodávateľská stavebná firma ukončila opravu frekventovaného chodníka na ulici Pod Lipami v Liptovskom Hrádku, s ktorou sa začalo v pondelok 11. októbra 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %