Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
12.04.2021 03:20

Obnova hradu Likava bude pokračovať


Snímka zdroj: (tasr).


Obnova hradu Likava v Ružomberskom okrese bude v nasledujúcom období pokračovať. Zásluhou rekonštrukcie by mali sprístupniť ďalšie priestory interiéru, nádvoria a exteriéru. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) o tom informoval na sociálnej sieti.


Na projektovú dokumentáciu a práce, ktoré by nadväzovali na predchádzajúce rekonštrukcie, pôjde 120 000 eur. „Obnova bude financovaná z európskych peňazí v rámci plánu obnovy, ktorý pripravila Rada partnerstva ŽSK,” konkretizovali z kraja.

Kráľovský strážny hrad pred rokom 1341 vybudoval zvolenský župan Donč. Architektúra hradu je svedectvom obdobia neskorej gotiky a renesancie, palácový komplex sa radí medzi najvyššie stavby svojho druhu na Slovensku. V súčasnosti je pre návštevníkov prístupná Hunyadyho veža, v ktorej sa nachádza expozícia dejín hradu, a dve nádvoria dolného hradu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.04.2018
Cez víkend odomkneme župné hrady
Hrady Žilinskej župy, Oravský hrad i hrad Strečno, sa pripravujú na hlavnú letnú sezónu, ktorá sa začína už tento víkend 28. – 29. apríla. Po ročnej pauze kvôli prácam na stabilizácii brala bude verejnosti od 1. mája sprístupnený aj hrad Likava.
viac
29.05.2019
V Budatínskom hrade ukončili ďalšiu etapu rekonštrukcie
V Budatínskom hrade v Žiline ukončili ďalšiu etapu rekonštrukcie. V nových priestoroch druhého nadzemného podlažia pribudne expozícia hradných opevnení, ktorej sprístupnenie je naplánované na október.
viac
27.07.2021
Oravské múzeum bude sídliť v nových priestoroch
Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, dňa 25. júla 2021 slávnostne otvorilo obnovené priestory Renesančnej budovy a novopostaveného sídla múzea, ktoré bolo vybudované v jej tesnej blízkosti.
viac
31.07.2023
Hrad Likava plánujú zrenovovať z projektu cezhraničnej spolupráce
Hrad Likava plánujú renovovať. Nenávratné financie na obnovu chce Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) získať z projektu slovensko-českej cezhraničnej spolupráce. Potvrdila to hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %