Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
10.02.2021 08:35

Obnova Zemplínskeho múzea pokračuje Zimnou záhradou a Galériou


Na archívnej snímke zrekonštruovaný hlavný kaštieľ Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Snímka zdroj: (tasr).


Košický samosprávny kraj (KSK) pokračuje v rekonštrukcii Zemplínskeho múzea v Michalovciach. Tento týždeň sa začínajú práce na obnove tzv. Zimnej záhrady, opravou prejde aj budova Galérie.


Na túto etapu prác je v krajskom rozpočte vyčlenených 383 000 eur, informoval Úrad KSK.

Rekonštrukcia budovy Zimnej záhrady má byť ukončená do pol roka od podpisu zmluvy s vysúťaženým dodávateľom. Táto časť rekonštrukcie bude stáť 263 000 eur. Ráta sa pritom s dispozičnými zmenami, rekonštrukciou krovu a strechy, výmenou okien a dverí, opravou fasády, vonkajších a vnútorných omietok, sanáciou proti vlhkosti a výmenou rozvodov. Súčasťou bude aj bezbariérový prístup a bezbariérové sociálne zariadenie.

„Zimná záhrada bola postavená začiatkom 19. storočia a šľachtickí majitelia v nej pôvodne pestovali exotické rastliny. Neskôr jej priestory slúžili ako evanjelický kostol. Po rekonštrukcii bude Zemplínske múzeum využívať tieto priestory na kultúrno-spoločenské podujatia, akcie, besedy či príležitostné výstavy,” povedala riaditeľka múzea Stanislava Rovňáková.

Rekonštrukcia Galérie je zameraná na opravu vstupných schodísk do objektu a ich prestrešenia, markízy, dodanie nových vstupných dverí a výmenu okien. Okrem toho pribudne nový zabezpečovací systém, upravená bude terasa a rekonštrukciou prejde aj ústredné vykurovanie. Tieto práce si vyžiadajú 120 000 eur.

V objekte sa na prvom nadzemnom podlaží nachádzajú kancelárie odborných zamestnancov, konzervátorské dielne, knižnica a dokumentačné oddelenie. Tento účel ostane zachovaný aj po rekonštrukcii. Na druhom nadzemnom podlaží sa nachádza centrálny muzeálny depozitár.

„Košický samosprávny kraj má v pláne opraviť budovu bývalej koniarne, v rámci ktorej prejde renováciou strecha, fasáda aj interiér. Po ukončení týchto prác by mali nasledovať parkové úpravy v areáli kaštieľa. Postupne by tak mali byť zrekonštruované všetky objekty, ktoré sú súčasťou múzea,” uviedol Rastislav Trnka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.01.2019
Mesto pokračuje v rekonštrukcii kaštieľa Migazziovcov
Mesto Zlaté Moravce pokračuje v rekonštrukcii kaštieľa Migazziovcov, ktorý je zapísaný v ústrednom zozname kultúrnych pamiatok. Koncom minulého roka sa uskutočnila tretia etapa výmeny pôvodných okien.
viac
08.08.2019
Zemplínske múzeum po štyroch rokoch otvorí svoje brány
Zemplínske múzeum v Michalovciach sídliace v barokovo-klasicistickom kaštieli otvorí po štyroch rokoch trvajúcej uzávere svoje brány opäť 21. septembra. Uviedol to predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka počas stredajšieho oficiálneho prebratia stavby od zhotoviteľa.
viac
15.06.2020
ŽSK zrekonštruuje kaštieľ v Oščadnici
Kaštieľ v Oščadnici bude modernejší i väčší. Žilinská župa začala s jeho modernizáciou v rámci cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov. Náklady na investíciu sú viac ako 640-tisíc eur. Župa spolufinancuje projekt vo výške zhruba 300-tisíc eur.
viac
02.02.2022
Zimnú záhradu Zemplínskeho múzea otvorili pre verejnosť
Zimnú záhradu Zemplínskeho múzea (ZM) v Michalovciach, ktorá vlani podstúpila rozsiahlu rekonštrukciu, otvorili pre verejnosť.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %